Descoperire macabră la Blaj
Iată un exemplu crud despre cum poate ajunge un om în singurătate, un om despre a cărui soartă nu se mai interesează nimeni. Cadavrul lui Ioan de 68 de ani a fost găsit de către poliţişti marţi dimineaţă, în garsoniera în care locuia, dintr-un bloc situat pe strada Câmpul Libertăţii din Blaj.
Pentru că nu îl mai văzuse de circa o săptămână iar din locuinţa savenea un miros puternic de cadavru, un vecin de scară a sesizat autorităţile. Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj care s-au deplasat la faţa locului au găsit uşa garsonierei încuiată iar la sonerie nu răspundea nimeni. Cu ajutorul unei scări mobile aceştia au reuşit să pătrundă în locuinţa lui I. Ioan, unde au făcut o descoperire macabră. Cadavrul bărbatului se afla în stare de putrefacţie şi era întins pe pat.
Corpul neînsufleţit a fost transportat şi depus la Morga Spitalului Municipal Blaj, unde, în urma efectuării necropsiei de către medicul legist, s-a stabilit că moartea lui Ioan nu a fost violentă şi a survenit ca urmare a insuficienţei cardiace, cardiomiopatie dilatativă.
Este un exemplu care ar trebui să ne atragă serios atenţia asupra unei situaţii cu care se confruntă tot mai mulţi vârstnici din Alba şi din întreaga ţară – singurătatea.
Prima cauză este o abandonare din partea membrilor familiei. Fie că aceştia locuiesc în alte oraşe, sau sunt plecaţi în străinătate, sau pur şi simplu sunt prea prinşi de problemele lor ca să se mai ocupe şi de cele ale unui om bătrân şi bolnav, se poate ajunge în situaţii ca cea a lui Ioan din Blaj.
Cea de-a a doua cauză majoră este legată de solidaritatea şi interesul tot mai scăzut faţă de semenii noştri mai vulnerabili, fie ei vecini, prieteni, amici sau chiar necunoscuţi.
Situaţia în care a ajuns Ioan este o problemă care în urmă cu câţiva ani a declanşat o dezbatere publică intensă în Franţa, după ce într-o vară au fost înregistrate mai multe cazuri de vârstnici decedaţi, a căror cadavre au fost descoperite după zile întregi sau chiar luni de zile în apartamentele în care locuiau. Majoritatea dintre ei aveau copii, nepoţi sau chiar strănepoţii, dar acest lucru nu mai era se pare îndeajuns pentru a nu cădea pradă singurătăţii.
foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia
23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii