Rămâi conectat

Ştirea zilei

Descinderi DNA la Secțiile de Oncologie ale Spitalelor din Cluj, Sibiu și Târgu-Mureș. Relații “penale” între medici și companiile de medicamente

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Procurorii DNA au efectuat astăzi mai multe percheziții la Secțiile de Oncologie ale Spitalelor județene din Cluj, Sibiu, Târgu-Mureș, Zalău și Bistrița-Nasăud, dar și la Casa Judeţeană de Asigurări de Săntate Sălaj şi la firme şi distribuitori de medicamente oncologice.

Cauza ar fi relațiile nepotrivite între medici și companiile de medicamente, într-un dosar ce vizează înţelegeri privind prescrierea unor medicamente cu „recompensarea” doctorilor.

Potrivit Mediafax, cercetările au loc într-o cauză penală ce au legătură cu suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015. Potrivit surselor citate, firmele de medicamente vizate sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Potrivit surselor judiciare, medicii treceau în fişa pacientului afecţiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare.

Sursele au arătat că erau situaţii în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 8 cm în loc de 2 cm, ca să-i poată prescrie medicamente şi tratamente mai scumpe care i-ar fi adus comisioane mult mai mari!

Sursele judiciare au precizat că, la nivel naţional, fenomenul este „îngrijorător” pentru sistemul de sănătate, acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândite.

BP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea