Descinderi DNA la Secțiile de Oncologie ale Spitalelor din Cluj, Sibiu și Târgu-Mureș. Relații “penale” între medici și companiile de medicamente

Procurorii DNA au efectuat astăzi mai multe percheziții la Secțiile de Oncologie ale Spitalelor județene din Cluj, Sibiu, Târgu-Mureș, Zalău și Bistrița-Nasăud, dar și la Casa Judeţeană de Asigurări de Săntate Sălaj şi la firme şi distribuitori de medicamente oncologice.

Cauza ar fi relațiile nepotrivite între medici și companiile de medicamente, într-un dosar ce vizează înţelegeri privind prescrierea unor medicamente cu „recompensarea” doctorilor.

Potrivit Mediafax, cercetările au loc într-o cauză penală ce au legătură cu suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 – 2015. Potrivit surselor citate, firmele de medicamente vizate sunt suspectate că au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Potrivit surselor judiciare, medicii treceau în fişa pacientului afecţiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare.

Sursele au arătat că erau situaţii în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 8 cm în loc de 2 cm, ca să-i poată prescrie medicamente şi tratamente mai scumpe care i-ar fi adus comisioane mult mai mari!

Sursele judiciare au precizat că, la nivel naţional, fenomenul este „îngrijorător” pentru sistemul de sănătate, acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândite.

BP

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

doctoru penalu 28 iulie 2015 at 13:30

serios?
abia acuma v-ati prins?
pe bune? voi stiti cat castiga un distribuitor de medicamente?
voi stiti ca sunt plaitittotipe pf si firme si eludeaza plata taxelor salariale?
voi acuma aflati ca medicii primesc comisioane?
pai va spun eu: medicii primesc comisioane de la :
-clinicile private unde trimit clientii pt analize( la alba chestia asta e deja mafie in toata regula)
-de la distribuitorii de medicamente
– de laproducatorii de medicamente
– de la farmaciile unde trimit pacientii cu tot felul de hartii semnate de ei( ca sa se poata calcula comisionul)-in general aici avem farmaciile independente(galenica mury etc) e mai greu cu lanturile de farmacii.
-de la pacientii care le baga plicurile.
-inca o chestie: la alba e la moda ca anumiti medici de familie sa fie plecati din tara si sa aiba in locullor medici angajati(medici care nu sunt de familie)-o ilegalitate din pct meu de vedere.

Așa zis-a Burebista 28 iulie 2015 at 13:55

Culmea este că județul Alba este tot timpul ocolit de controale. Aici mafia e tot mai mare și mai tare.
Sigur aici este regele mafioților de pică doar slugile.

UN OM MIC 28 iulie 2015 at 15:12

Continuarea cazului prezentat mai sus este plina de tristete si suparari , am relatat un fapt real si imi asum rasponsabilitatea ptr cele scrise, sant curios DACA MACAR ACEASTA FEMEIE URATA IN HALAT ALB ARE REMUSCARI?Ma indoiesc de asa ceva ….

Așa zis-a Burebista 28 iulie 2015 at 15:25

@UN OM MIC – o să te trezești cu comentariul șters fiindcă ai pomenit un nume în comentariu. Am pățit eu și au pățit și alții.

Așa zis-a Burebista 30 iulie 2015 at 7:33

@UN OM MIC – unde îți sunt comentariile? Ți-am spus că redactorii ziarului nu au pic de bun simț? Te-ai convins? Merită să-i tratezi ca pe ultimii oameni!

UN OM MIC 28 iulie 2015 at 16:39

Ai dreptate dar imi asum responsabilitatea ptr cele scrise, din pacate sant multi NEOAMENI IN SANATATE , UN EXEMPLU DE NESIMTITA ESTE SI ACEASTA PERSOANA POMENITA DE MINE , dealtfel voi face tot posibilul sa apare si pe f/b ca acolo nu se poate strge adica nu-i interesul mafiei din Alba sa nu spui adevarul , oare a D N A Alba nu lucreaza deloc ?

rosca 29 iulie 2015 at 13:25

Daca ar fi sa bagati in seama cati agenti de vanzari bine imbracati se perinda zilnic pe la usile tuturor medicilor de familie, cum intra dintr-un cabinet in altul fara sa abge in seama pacinetii care asteapta cuminti la rind, te-asi putea gandi ca te afli la vreun birou de vanzari in altfel de institutie. Unii smeceherasii intra cu tupeu, stau la taclale cu medicii si asistentele ore in sir , semn de relatie mai veche si pleaca apoi multumiti de vanzarea pe care pe semne au pus-o la cale. Probabil ca si medicii castiga ceva din afacere – excursii sau procente pt ca de multe ori recomnda si farmacia de unde sa cumperi reteta. Unii dintre ei castiga salarii bune, completeaza consistent cu garzile de prin spitale, iau ciubuc la buzunarul halatului de la orice amarastrean iar apoi se dau de ceasul mortii ca sunt prost platiti. Este rusinos ca se pling astfel cand majoritatea (execeptie cei tineri, pina fac si ei clientele) au masini de marca, case nu bloc si umbla in concedii doar in strainatate . Pacat ca doar omul de rand ramine neplins de nimeni, cum ca ar duceo greu ! In rest, mai bine sa nu fi bolnav ca ramai sarac !

Așa zis-a Burebista 30 iulie 2015 at 7:48

Cum o chema pe doctorița incriminată? Covaciu?

pilu 30 iulie 2015 at 16:09

Comentariile se sterg numai cand e vorba de generalul Babitchi !

UN OM MIC/ROMAN/ 30 iulie 2015 at 18:02

Da, COVACIU MARIA O CHEAMA PE NESIMTITA CARE FACE DE RAS HALATUL ALB , medic la Spitalul jud Alba ,

UN OM MIC/ROMAN/ 30 iulie 2015 at 18:05

Da, ai avut dreptate amice , comentariul a fost sters dar spre bucuria mea cenzura nu se aplica de acesti nesimtiti de la UNIREA SI LA F/ B
Nesimtita este dr COVACIU MARIA DIABETOLOG CARE SE CREDE BURICUL PAMANTULUI.

Așa zis-a Burebista 3 august 2015 at 9:16

Duduia asta Covaciu face parte din familia care are IPEC? Dacă da, atunci nu e de mirare atitudinea ei.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...