Deputatul Ioan Dîrzu solicită crearea unei comisii parlamentare pentru demararea proiectului de la Roşia Montană
După ce luni premierul Victor Ponta a anunţat că nu mai susţine constituirea unei comisii speciale pe subiectul Roşia Montană pentru că liderii PNL şi PDL, Crin Antonescu şi Vasile Blaga s-au pronunţat împotriva proiectului, deputatul PSD, Ioan Dîrzu a declarat că susţine în continuare investiţia şi adresează o scrisoare deschisă pentru persoanele din Munţii Apuseni, dar şi pentru toate persoanele interesate de proiect, fie că sunt susţinători fie că sunt protestatari. Acesta a declarat că susţine demararea proiectului cu respectarea legilor de mediu. Mai mult decât atât, demnitarul solicită crearea unei comisii de anchetă parlamentare care să analizeze din nou situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier.
Discuțiile despre exploatarea minieră nu rezolva de fapt problema de fond a zonei Munților Apuseni. Această zonă, cu o resursă naturală impresionantă, rămâne în continuare săracă și lipsită de resurse financiare pentru a susține dezvoltarea sa economică. Oamenii din zonă trăiesc din puținele activități încă rămase, așteptând de la noi, cei care decidem sau spunem cu atâta tărie la televizor că ne pasă de Roșia Montană, să le găsim soluții pentru un trai mai bun, mai decent.
Acum că informațiile apărute în presă par să indice că opinia publică din marile orașe a oprit exploatarea minieră din zona Munților Apuseni fără a ține cont și de opinia oamenilor din zonă, vă întreb direct și răspicat: Și, acum, ce facem cu Roșia Montană? Ce facem cu zona Munților Apuseni?
Aceasta este întrebarea pe care o adresez în calitate de reprezentant în Parlamentul României al cetățenilor din zona Roșia Montană și a Munților Apuseni.
Vreau să îi aud pe protestatari cum vin cu soluții pentru crearea de locuri de muncă în zonă și cum sistematic, dacă nu vor să se mute în zonă, vor petrece weekend-urile în Munții Apuseni în loc să meargă pe Valea Prahovei. Vreau să îi aud pe decidenți cum îi vor ajuta pe minerii din zona Apusenilor, cum vor dezvolta o companie națională pentru exploatarea resurselor naturale din zonă fără folosirea cianurii și cum vor investi în infrastructura rutieră și turistică locală. Vreau să îi aud pe toți cum după ce dezbaterea despre proiectul minier va fi gata că se vor implica direct în rezolvarea problemelor oamenilor din zonă.
În așteptarea unui nou val de simpatie, sper eu real, pentru zona Munților Apuseni vă adresez clar și explicit solicitările oamenilor din zonă în condițiile respingerii proiectului minier:
- Refacerea completă a infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni
- Acordarea de facilități fiscale pentru activitățile economice din zona Munților Apuseni creatoare de locuri de muncă
- Crearea unor programe speciale de finanțare a proiectelor turistice locale din zona Munților Apuseni
- Dezvoltarea unei campanii internaționale de promovare turistică a zonei Munților Apuseni
- Renovarea școlilor și spitalelor din zona Munților Apuseni
- Organizarea unui program special local de reconversie profesională spre domenii și activități economice noi
- Finanțarea companiei MinVest Roșia Montană care să preia angajații de la Gold Corporation pentru o perioadă de minim 6 luni și dezvoltarea unor proiecte destinate exploatării miniere a zonei fără folosirea cianurei
- Finanțarea unor programe de mediu destinate corectării și repunerii în uz a zonelor afectate de poluare din Apuseni
- Includerea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO
- 10. Susținerea investiților în activități forestiere precum prelucrarea lemnului sau exploatarea fructelor de pădure
11. Sprjinirea crescătorilor de animale din zonă prin acordarea unor subvenții suplimentare și dezvoltarea infrastructurii de procesare.
În final, solicit deschis și public din nou crearea unei Comisii de anchetă parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier. Este important ca după finalizarea dezbaterii să aflăm totuși cine au fost cei care au avut interese ilegitime în spatele manifestării lor publice și cum putem face ca pe viitor statul român să nu mai fie captiv unor astfel de situații care pot conduce la cheltuieli importante din bugetul național.
Vreau să mulțumesc public, în numele cetățenilor din zona Munților Apuseni, premierului Victor Ponta pentru verticalitatea și obiectivitatea de care a dat dovadă în tratarea problemei minieră de la Roșia Montană. A arătat că înțelege nevoile oamenilor din zonă dar și importanța proiectului pentru România și înțelegem că a fost împins spre respingerea proiectului de necesitatea menținerii coaliției de guvernământ. Sperăm să nu uite că în continuare oamenii din zona Munților Apuseni au așteptări de la dânsul și de la ce poate să le aducă guvernarea USL în termeni de locuri de muncă și dezvoltare economică.
Semnat: Deputat Ioan Dîrzu, preşedinte PSD Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Laboratorele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier. Valoarea investiției
Laboratorele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier. Valoarea investiției Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ. Citește și: Școlile și liceele din […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată