Rămâi conectat

Politică Administrație

Deputatul de Alba Ioan Dîrzu: Am ajuns în situații în care funcționarii din ministere decid ce autostrăzi se fac, ce medicamente se subvenționează sau câți bani se dau pentru construcția de școli și licee

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moștenirea administrației de stat din regimul comunist este mai vie ca niciodată în administrația publică centrală de astăzi. Criticile doamnei primar Firea față de lipsa de cooperare a unor ministere sunt întemeiate. Ele nu se referă la inactivitatea miniștrilor, ci la capacitatea de rezistență la schimbare a funcționarilor publici.

Funcționarii publici din ministere au prea multă putere, putere care, de prea multe ori, subjugă autoritatea demnitarului. Am ajuns în situații nefericite în care funcționarii publici decid ce autostrăzi se fac, ce medicamente se subvenționează sau câți bani se dau pentru construcția de școli și licee. Am ajuns în situații absurde în care funcționarii publici decid ce avize se dau autorităților administrației publice locale, avize care, de multe ori, întârzie lucrări impotrante pentru comunitățile locale.

Foarte multe dintre dosarele penale pe abuz în serviciu  ale unor aleși locali sunt rezultatul unei activități defectuase a funcționarilor publici care, de multe ori, din dorința de a se răzbuna, instigă la săvârșirea de infracțiuni prin falsificarea de înscrisuri, prezentarea unor neadevăruri, inducerea în eroare a alesului sau simpla abstențiune în  a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

În altă ordine de idei, descentralizarea competențelor și serviciilor publice întârzie nepermis din cauză că unii funcționari se tem să-și piardă funcțiile din ministere și să fie transferați în teritoriu. România stagnează din punctul de vedere al reformei administrative din cauza unor oameni lipsiți de viziune, lacomi și care uită că sunt în slujba cetățeanului.

Codul Administrativ trebuie să înăsprească tragerea la răspundere disciplinară a funcționarului public și să ofere  demnitarului mai multă autoritatea în ceea ce înseamnă destituirea din funcția publică a funcționarului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, boicotează implementarea Programului de guvernare,  îngreunează bunul mers al administrației publice sau nu efectuează anumite operațiuni administrative dispuse de demnitar.

Fac un apel public către toate forțele politice parlamentare să-și dea mâna în vederea adoptării unui Cod Administrativ care să întărească autoritatea demnitarului atât la nivelul administrației centrale, cât mai ales la nivelul administrației locale. România a avut experiența nefericită de a fi condusă de tehnocrați, oameni fără responsabilitate politică și viziune, foști funcționari, iar efectele catastrofale ale guvernării s-au resimțit în economie și societate. Astăzi, este menirea noastră, a Parlamentului, să redefinim rolul politicului în actul guvernării și al administrației publice. Politicile publice trebuie să fie voința omului politic ales, nu a unui funcționar public numit.

În 10 martie va avea loc Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, congres la care, sper, să adoptăm o rezoluție prin care să ne asumăm reformarea administrației publice prin descentralizare, întărirea funcției de demnitate publică și creșterea autorității asupra funcționarilor publici. România nu este o tehnocrație, ci o democrație. România trebuie condusă de oameni politici, nu de tehnocrați care nu au nicio responsabilitate față de cetățeni.

Sunt convins că PSD va înțelege să schimbe optica managementului aplicat de miniștri în ministere, o optică ce trebuie să privească o activitate de coordonare, monitorizare și evaluare a funcționarilor publici  mai serioasă și riguroasă. Nu ne permitem sacrificarea unui întreg Program de guvernare și a visurilor oamenilor pentru interesele particulare și setea de control despotic al funcționarilor publici.

Ioan Dîrzu

Deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea