Deputatul de Alba Ioan Dîrzu: Am ajuns în situații în care funcționarii din ministere decid ce autostrăzi se fac, ce medicamente se subvenționează sau câți bani se dau pentru construcția de școli și licee

Moștenirea administrației de stat din regimul comunist este mai vie ca niciodată în administrația publică centrală de astăzi. Criticile doamnei primar Firea față de lipsa de cooperare a unor ministere sunt întemeiate. Ele nu se referă la inactivitatea miniștrilor, ci la capacitatea de rezistență la schimbare a funcționarilor publici.

Funcționarii publici din ministere au prea multă putere, putere care, de prea multe ori, subjugă autoritatea demnitarului. Am ajuns în situații nefericite în care funcționarii publici decid ce autostrăzi se fac, ce medicamente se subvenționează sau câți bani se dau pentru construcția de școli și licee. Am ajuns în situații absurde în care funcționarii publici decid ce avize se dau autorităților administrației publice locale, avize care, de multe ori, întârzie lucrări impotrante pentru comunitățile locale.

Foarte multe dintre dosarele penale pe abuz în serviciu  ale unor aleși locali sunt rezultatul unei activități defectuase a funcționarilor publici care, de multe ori, din dorința de a se răzbuna, instigă la săvârșirea de infracțiuni prin falsificarea de înscrisuri, prezentarea unor neadevăruri, inducerea în eroare a alesului sau simpla abstențiune în  a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

În altă ordine de idei, descentralizarea competențelor și serviciilor publice întârzie nepermis din cauză că unii funcționari se tem să-și piardă funcțiile din ministere și să fie transferați în teritoriu. România stagnează din punctul de vedere al reformei administrative din cauza unor oameni lipsiți de viziune, lacomi și care uită că sunt în slujba cetățeanului.

Codul Administrativ trebuie să înăsprească tragerea la răspundere disciplinară a funcționarului public și să ofere  demnitarului mai multă autoritatea în ceea ce înseamnă destituirea din funcția publică a funcționarului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, boicotează implementarea Programului de guvernare,  îngreunează bunul mers al administrației publice sau nu efectuează anumite operațiuni administrative dispuse de demnitar.

Fac un apel public către toate forțele politice parlamentare să-și dea mâna în vederea adoptării unui Cod Administrativ care să întărească autoritatea demnitarului atât la nivelul administrației centrale, cât mai ales la nivelul administrației locale. România a avut experiența nefericită de a fi condusă de tehnocrați, oameni fără responsabilitate politică și viziune, foști funcționari, iar efectele catastrofale ale guvernării s-au resimțit în economie și societate. Astăzi, este menirea noastră, a Parlamentului, să redefinim rolul politicului în actul guvernării și al administrației publice. Politicile publice trebuie să fie voința omului politic ales, nu a unui funcționar public numit.

În 10 martie va avea loc Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, congres la care, sper, să adoptăm o rezoluție prin care să ne asumăm reformarea administrației publice prin descentralizare, întărirea funcției de demnitate publică și creșterea autorității asupra funcționarilor publici. România nu este o tehnocrație, ci o democrație. România trebuie condusă de oameni politici, nu de tehnocrați care nu au nicio responsabilitate față de cetățeni.

Sunt convins că PSD va înțelege să schimbe optica managementului aplicat de miniștri în ministere, o optică ce trebuie să privească o activitate de coordonare, monitorizare și evaluare a funcționarilor publici  mai serioasă și riguroasă. Nu ne permitem sacrificarea unui întreg Program de guvernare și a visurilor oamenilor pentru interesele particulare și setea de control despotic al funcționarilor publici.

Ioan Dîrzu

Deputat

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

Dr.Houoooooooo 9 martie 2018 at 15:51

Pai…ce pot sa fac nea Darzule ? Daca voi – care aveti puterea nu-i dati afara pe functionistii aia, vreti sa-i dau eu afara ??? Huoooooooooo…???

M I 9 martie 2018 at 16:37

Cum sa-i dea afara, ca sunt toti pilele sefilor psdisti? A se vedea numirile recente ale juniorilor din Moldova ca secretari de stat pentru a-i asigura lui Dragnea sustinerea la congres a tatilor celor numiti. Functii publice folosite ca mita.

... 9 martie 2018 at 16:16

Dacă toți ar gândi ca dumneavoastră, tara aceasta ar merge mult mai bine!

Esti penibil! 9 martie 2018 at 21:05

Aveti toata puterea in Parlament, aveti Guvern iar voi, condusi de penali, va bateti intre voi pe banii si pt banii romanilor.

ronin 9 martie 2018 at 21:33

domnu partzu iar face gargara ieftina.
guvernul dv e la putere si spuneti ca unii din ai vostrii comunisti rosii fac abuzuri. nimic nou.
doar faptul ca incepe sa va mire si pe eminenta dv. 🙂
jenant.

rachiteanu 10 martie 2018 at 10:22

Functionari bugetari din ministere si din afara lor sint marea parte a votantilor vostri.

ronin 10 martie 2018 at 21:20

partea de final cu sacrificarea marelui program de guvernare e cea mai hilara..:)
bai domnu comunist, dupa ce ati facut praf justitia si ati pus tara pe butuci, ati mintit oamenii ca le cresc pensiile si salariie si de fapt , le/au scazut…cate minciuni mai tot indrugi???
asta e la fel de pervers ca varu so dragnea.
nici Dumnezeu nu va iarta pentru cat rau ati facut oamenilor.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Bucur Ciobanu 10 martie 2018 at 23:07

Da ce tu credeai că voi ardelenilor purcedeți la bucale ditamai ministru și ….te lucră și te face miticul din direcțiile ministerelor, pentru că tu ești ignorant în tot și în toate adică tont ! Tot răul vine de la capitală, miticii, oamenii satanei mânca-i-ar câinii…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...