Deputatul de Alba, Florin Roman: Comisia pentru administrație a Camerei Deputaților se implică în vederea identificării celor mai bune măsuri post-Colectiv
Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, din cadrul Camerei Deputaților, a organizat o dezbatere pentru a analiza situaţia sistemului sanitar şi a celui de intervenţii de urgenţă în contextul comemorării tragediei din clublul Colectiv. Pentru a avea o imagine cât mai completă asupra acestui aspect i-am invitat în cadrul comisiei pe șefii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și pe domnul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Cu această ocazie, am constatat că nu s-au schimbat foarte multe lucruri în cei doi ani care au trecut de la Colectiv, Guvernele luând până acum doar măsuri timide în acest domeniu. Din păcate, la nivelul întregii țări, avem încă peste 17000 de obiective neautorizate. Trebuie menționat, de asemenea, că în această situație se regăsesc numeroase clădiri de interes public, astfel: aproximativ 2800 de școli, grădinițe și licee, peste 350 de spitale și policlinici, dar și aproximativ 1000 de biserici.
Cauzele sunt multiple, dar putem menționa aici în special legislația stufoasă, birocrația, fiind semnalate chiar unele abuzuri ale funcționarilor ISU care întârzie eliberarea documentelor necesare pentru obținerea autorizațiilor, frica de decizie a personalului de specialitate, pentru a evita eventualele situații în care poate fi tras la răspundere, dar și personalul insuficient, având în vedere că în momentul de față, la nivel național, există doar 188 de verificatori și experți în domeniul securității la incendiu.
Tocmai pentru că legislația în domeniu îngreunează și mai mult acest proces de autorizare, Parlamentul a adoptat în mai 2017 un proiect prin care termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, a fost prorogat până la data de 30 septembrie 2017. De asemenea, am introdus la acel proiect un amendament prin care i-am exceptat de la aplicarea amenzilor pe cei care doreau până la 30 septembrie să intre în legalitate și să respecte prevederile legate de securitatea la incendiu dar, din diferite motive, au depus documentația cu întârziere.
Nu este suficient însă, având în vedere absența unor măsuri guvernamentale concrete și mai ales că începând cu data de 1 ianuarie 2018 curge termenul de la care pot fi aplicate amenzi între 30.000 și 50.000 de lei.
Am concluzionat în cadrul dezbaterii că trebuie identificate cât mai urgent măsuri de simplificare a procedurilor de avizare și autorizare, modificarea legislației în așa fel încât să introducem o evaluare standardizată în funcție de tipul clădirilor, dar și reducerea documentației necesare în vederea autorizării. Totodată, ne-am asumat la nivelul comisiei continuarea discuțiilor cu factorii implicați pentru a găsi soluții legislative optime de reglementare în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Deputat Florin ROMAN
Președintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor” Reforma președintele Senatului, Ilie Bolojan constă în tăierea cheltuielilor și respect pentru contribuabili. Pentru a susține aceste […]