Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Deputatul de Alba, Dan Simedru: PNL cere demisia Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dan SimedruDeputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul partidului din Alba Iulia, că PNL solicită demisia de onoare a ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Motivul invocat de liberal este legat de nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, precum și de unele măsuri de reglementare ale acestei legii.

„Un fapt grav pe care parlamentarii Partidului Național Liberal l-au sesizat săptămâna aceasta a fost nepublicarea în Monitorul Oficial, în termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Pentru o asemenea chestiune gravă, în mod normal, prinipalul răspunzător, adică ministrul Agriculturii și Dezvoltării  Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, ar trebui să se simtă vinovat și chiar să-și dea demisia de onoare.

Legea nr. 17/2014 este una foarte importantă pentru evoluțiile viitoare din agricultura românească.

Astfel, conform art. 2 alin. 2 şi 3 din lege, posibilitatea dobândirii de terenuri agricole extravilane de către alte persoane decât cele române se face în condiţii de reciprocitate, iar verificarea revine Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Grav este că MADR nu poate, prin structurile sale teritoriale, să facă asemenea verificări, atât timp cât nici site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu oferă informaţii pentru punerea în aplicare a legii. Astfel, constatăm că actele de vânzare-cumpărare ce se vor încheia cu persoanele fizice sau juridice străine vor fi susceptibile de nulitate absolută.

Un alt aspect important îl reprezintă posibilitatea declarării nulității actului de vânzare-cumpărare dacă acesta nu are avizele specifice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Culturii, prevăzute la art. 3 din lege.

Alt aspect grav se regăseşte în prevederile art. 6 alin. 3. Astfel, se instituie obligaţia primăriilor de a transmite către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de cumpărare. Și aceasta în condiţiile în care termenul legal de exercitare a dreptului de preemţiune este de 30 de zile.  Din cauza acestui termen extrem de scurt, de 3 zile, există riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vânzare.

Ministerele implicate în acest proces legislativ au fost incapabile să armonizeze aceste prevederi în timpul prevăzut de legea-cadru care este deja în vigoare, dar care nu se poate pune în aplicare tocmai din lipsa acestora”, a explicat deputatul.

De asemenea, liberalii  solicită asumarea „gafei” ministrului Dan Constantin și retrimiterea de urgență a legii în Parlament pentru modificarea acesteia.

“Considerăm, de asemenea, că vinovat este şi premierul Victor Ponta, cel care coordonează activitatea miniştrilor direct implicaţi în elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014. PNL solicită o demisie de onoare măcar din partea ministrului Agriculturii, cel care şi-a asumat promovarea acestui act normativ”, a mai spus Dan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea