Deputații de Alba nu sunt prea ”vorbăreți” la serviciu. Unii dintre ei nu au luat deloc cuvântul în acest an, în ședințele Parlamentului
După mai bine de trei ani de la preluarea mandatului constatăm că ne-am ales reprezentanți destul de tăcuți în ședințele Parlamentului. Este adevărat, nu sunt codași, dar nici nu putem spune că s-au grăbit să ia cuvântul, preferând să-și formuleze în scris declarațiile politice.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, cele mai multe intervenții le-a avut deputatul PMP Clement Negruț care din decembrie 2012 și până în prezent a avut 24 de intervenții, totalizând 51 de minute și 20 de secunde. Cel mai lung discurs (9 minute și 49 de secunde, la continuarea dezbaterilor asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2013) l-a avut în Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 6 februarie 2013, iar în anul 2015 a luat cuvântul în 4 ședințe.
Statistica întocmită după datele din sursa citată relevă, totuși, că deputatul PSD Ioan Dârzu este cel mai ”vorbăreț” parlamentar din Alba, chiar dacă numărul intervențiilor sale este mai mic decât cel al colegului de la PMP. Acesta a luat cuvântul de 19 ori, de la începutul mandatului, totalizând 1 oră, 9 minute și 50 de secunde. Cel mai lung discurs (5 minute și 40 de secunde) l-a avut în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 5 martie 2013 cu declaraţia politică: „PDL şi Traian Băsescu complotează împotriva României şi intrării ţării noastre în Schengen”. În anul 2015 nu a luat deloc cuvântul.
Următorul în top este deputatul PNL Dan Coriolan Simedru, care în acest mandat a vorbit în Parlament de 15 ori, totalizând50 de minute și 46 de secunde. Cel mai lung discurs (7 minute și 19 de secunde, cu o declaraţie politică privind regionalizarea României) l-a avut în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 9 aprilie 2013, iar în anul 2015 a fost cel mai activ dintre parlamentarii de Alba, cu 9 luări de cuvânt în tot atâtea ședințe.
În cei trei ani și jumătate de când a fost ales deputat, George Cornel Comșa (fost PP-DD, în prezent independent) a vorbit în Parlament de 9 ori, totalizând 29 de minute și 52 de secunde. Cel mai lung discurs (18 minute și 16 de secunde, cu Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple cu titlul „Politica antieuropeană sau «cum poate trăi USL fără Schengen»”) l-a avut în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 18 martie 2013, iar în anul 2015 nu a avut nicio luare de cuvânt.
Cel mai ”tăcut” parlamentar de Alba este deputatul PSD Călin Potor. De la preluarea mandatului și până în prezent acesta a luat cuvântul doar de 3 ori, totalizând 2 minute și 48 de secunde. Astfel, în afară de jurământul depus la data de 20 decembrie 2012 (în 33 de secunde), acesta a mai avut o intervenție de 2 minute în ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 17 septembrie 2013 (la dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România) și în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 18 martie 2014 cu Informarea privind activarea în cadrul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, care a durat 14 secunde.
Conform statisticii generale (și pentru a avea un termen de comparație), preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit în plen peste 100 de ore în 151 de şedinţe, de la preluarea mandatului, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu şi deputatul PSD Florin Iordache au câte opt ore vorbite în plen, deputatul Ioan Oltean a vorbit zece ore, Ludovic Orban (PNL) – trei ore iar Ana Birchal (PSD) – nouă ore.
În ce-i privește pe senatorii de Alba, din datele prezentate pe site-ul instituției nu se poate estima durata luărilor de cuvânt în ședințe. Putem, totuși preciza că Teodor Atanasiu (PNL) a avut în acest mandat 36 de intervenții în plen, dintre care 7 în anul 2015, iar Alexandru Pereș (PNL) a luat cuvântul de 256 de ori (de 17 ori în anul 2015).
Pentru a compara activitatea celor doi cu cea a altor colegi, îl putem mențion spre exemplu pe actualul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, care a avut 25 de luări de cuvânt în plen, dintre care şase în 2015, sau pe senatorii Dumitru Oprea (PNL) care a vorbit în plen de 1.425 de ori din 2012 până în prezent, Cristiana Anghel (PC) – de 994 de ori, Puiu Haşotti (PNL), care a luat cuvântul de 573 de ori sau Ilie Sârbu (PSD), care a luat cuvântul în plen de 486 de ori. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan