Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Deputații de Alba nu sunt prea ”vorbăreți” la serviciu. Unii dintre ei nu au luat deloc cuvântul în acest an, în ședințele Parlamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

După mai bine de trei ani de la preluarea mandatului constatăm că ne-am ales reprezentanți destul de tăcuți în ședințele Parlamentului. Este adevărat, nu sunt codași, dar nici nu putem spune că s-au grăbit să ia cuvântul, preferând să-și formuleze în scris declarațiile politice.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, cele mai multe intervenții le-a avut deputatul PMP Clement Negruț care din decembrie 2012 și până în prezent a avut 24 de intervenții, totalizând 51 de minute și 20 de secunde. Cel mai lung discurs (9 minute și 49 de secunde, la continuarea dezbaterilor asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2013) l-a avut în Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 6 februarie 2013, iar în anul 2015 a luat cuvântul în 4 ședințe.

Statistica întocmită după datele din sursa citată relevă, totuși, că deputatul PSD Ioan Dârzu este cel mai ”vorbăreț” parlamentar din Alba, chiar dacă numărul intervențiilor sale este mai mic decât cel al colegului de la PMP. Acesta a luat cuvântul de 19 ori, de la începutul mandatului, totalizând 1 oră, 9 minute și 50 de secunde. Cel mai lung discurs (5 minute și 40 de secunde) l-a avut în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 5 martie 2013 cu declaraţia politică: „PDL şi Traian Băsescu complotează împotriva României şi intrării ţării noastre în Schengen”. În anul 2015 nu a luat deloc cuvântul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Următorul în top este deputatul PNL Dan Coriolan Simedru, care în acest mandat a vorbit în Parlament de 15 ori, totalizând50 de minute și 46 de secunde. Cel mai lung discurs (7 minute și 19 de secunde, cu o declaraţie politică privind regionalizarea României) l-a avut în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 9 aprilie 2013, iar în anul 2015 a fost cel mai activ dintre parlamentarii de Alba, cu 9 luări de cuvânt în tot atâtea ședințe.

În cei trei ani și jumătate de când a fost ales deputat, George Cornel Comșa (fost PP-DD, în prezent independent) a vorbit în Parlament de 9 ori, totalizând 29 de minute și 52 de secunde. Cel mai lung discurs (18 minute și 16 de secunde, cu Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple cu titlul „Politica antieuropeană sau «cum poate trăi USL fără Schengen»”) l-a avut în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 18 martie 2013, iar în anul 2015 nu a avut nicio luare de cuvânt.

Cel mai ”tăcut” parlamentar de Alba este deputatul PSD Călin Potor. De la preluarea mandatului și până în prezent acesta a luat cuvântul doar de 3 ori, totalizând 2 minute și 48 de secunde. Astfel, în afară de jurământul depus la data de 20 decembrie 2012 (în 33 de secunde), acesta a mai avut o intervenție de 2 minute în ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 17 septembrie 2013 (la dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România) și în Şedinţa Camerei Deputaţilor din 18 martie 2014 cu Informarea privind activarea în cadrul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, care a durat 14 secunde.

Conform statisticii generale (și pentru a avea un termen de comparație), preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit în plen peste 100 de ore în 151 de şedinţe, de la preluarea mandatului, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu şi deputatul PSD Florin Iordache au câte opt ore vorbite în plen, deputatul Ioan Oltean a vorbit zece ore, Ludovic Orban (PNL) – trei ore iar Ana Birchal (PSD) – nouă ore.

În ce-i privește pe senatorii de Alba, din datele prezentate pe site-ul instituției nu se poate estima durata luărilor de cuvânt în ședințe. Putem, totuși preciza că Teodor Atanasiu (PNL) a avut în acest mandat 36 de intervenții în plen, dintre care 7 în anul 2015, iar Alexandru Pereș (PNL) a luat cuvântul de 256 de ori (de 17 ori în anul 2015).

Pentru a compara activitatea celor doi cu cea a altor colegi, îl putem mențion spre exemplu pe actualul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, care a avut 25 de luări de cuvânt în plen, dintre care şase în 2015, sau pe senatorii Dumitru Oprea (PNL) care a vorbit în plen de 1.425 de ori din 2012 până în prezent, Cristiana Anghel (PC) – de 994 de ori, Puiu Haşotti (PNL), care a luat cuvântul de 573 de ori sau Ilie Sârbu (PSD), care a luat cuvântul în plen de 486 de ori. (Z.U.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare