Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Deniile din Postul Paștelui, 2019. Semnificația deniilor din Postul Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deniile sunt slujbe aparte în cultul ortodox, săvârșite în fiecare an în Postul Mare. Cuvântul„denie” vine de la slavonescul „vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.

Sărbătoarea Muzicii 2025

Aceste slujbe religioase sunt rânduite de către Biserică numai în două săptămâni din timpul unui an bisericesc: în săptămâna a cincea și în săptămâna a șaptea din Postul Paștelui.

Deniile 2019 din săptămâna a cincea a Postului Mare se țin în zilele de miercuri și vineri. Apoi, urmează deniile din Săptămâna Patimilor care pică în a șaptea săptămână din Postul Paștelui, adică în perioada 22- 26 aprilie 2019.

Citește și: MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE

*Semnificația Deniilor din Săptămâna Patimilor

Deniile din Săptămâna Patimilor au o semnificație specială și se țin din Lunea Mare până în Vinerea Mare, când se cântă ”Prohodul Domnului”.

Denia de Luni, 22 aprilie 2019, Biserica amintește de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.  Tot la denia din Lunea Mare se pomenește pilda smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod.

Denia de Marți din Săptămâna Patimilor: – pomenirea celor zece fecioare și a candelei de ulei. Cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei. Candelă fără ulei reprezintă realizarea de șine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.

Denia de Miercuri din Săptămâna Patimilor: – pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patimă Sa, că simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Tot Miercuri este și ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginți.

Denia de Joi din Săptămâna Patimilor: Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, că pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. La denia de joi seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.

Denia de Vineri din Săptămâna Patimilor este denumită și ”Vinerea Mare” – se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Pătimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul.

În Marea Sâmbătă se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos cu trupul și pogorârea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricăciune pe cei din veac adormiți.

Duminică, 28 aprilie, are loc Paștele 2019, când creștinii ortodocși prăznuiesc Învierea Domnului.

Sursa: a1.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Ziua mondială a populației, sărbătorită în fiecare an la 11 iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

În fiecare an, la 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși La 11 iulie, în calendarul creștin ortodox este pomenită Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). Când prefectul orașului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

10 iulie | Sărbătoarea celor 45 de Sfinți mucenici din Nicopolea Armeniei

Bera Larisa

Publicat

în

10 iulie | Sărbătoarea celor 45 de Sfinți mucenici din Nicopolea Armeniei Sărbătoare din data de 10 iulie 2024 din calendarul ortodox, este data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei. Citește și: Calendar ortodox IULIE 2024: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii Sfinții 45 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea