Definitivat 2025: Calendarul pentru examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, publicat de Ministerul Educației. Când are loc proba scrisă
Ministerul Educaţiei a anunţat că profesorii care susţin în anul şcolar 2024-2025 definitivatul vor susține proba scrisă cu aproape două săptămâni mai devreme decât anul trecut, în data de 8 iulie 2025.
”Important pentru profesorii care susţin în anul acesta şcolar definitivatul: proba scrisă va avea loc cu aproape două săptămâni mai devreme decât anul trecut”, arată Ministerul Educaţiei într-o postare.
Citește și: Calendarul examenelor naţionale 2025: Bacalaureatul începe în ianuarie, iar Evaluarea Națională se dă tot pe caniculă
Ministerul Educaţiei prezintă pe edu.ro calendarul de organizare şi desfăşurare a examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2024-2025.
Astfel, până la data de 10 octombrie 2024 are loc înscrirea candidaţilor, iar până la 30 mai 2025 efectuarea inspecţiilor de specialitate, relatează news.ro.
În data de 8 iulie 2025 are loc susţinerea probei scrise la definitivat iar pe 15 iulie 2025 vor fi afişate rezultatele iniţiale.
În perioada 15-16 iulie 2025 vor fi înregistrate contestaţiile iar pe 21 iulie 2025 se vor afişa rezultatele finale la definitivat.
Rezultatele după contestații la Definitivat 2024
Rata de succes la proba scrisă a examenului de Definitvat a crescut cu 3,89% după soluționarea contestațiilor, a anunțat Ministerul Educației. După evaluarea celor 1.642 de contestații depuse, 5.991 de candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8 (opt). Acești candidați și-au atins obiectivul propus: definitivarea/dreptul de practică în învățământul preuniversitar.
Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puțin 8/opt pentru a asigura promovarea). Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.
65 de note de 10, înainte de contestații
72,58% dintre candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat au promovat, potrivit datelor transmise de către Ministerul Educaţiei. Au fost obţinute 65 de note de 10, dar 344 de candidaţi au luat note sub cinci, în uşoară scădere faţă de anul trecut.
”Rezultatele înregistrate la proba scrisă organizată în cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar au fost publicate astăzi, 30 iulie, pe site-ul dedicat şi în centrele de examen. Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obţinută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puţin 8/opt pentru a asigura promovarea)”, a anunţat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
”Dintre cei 8.072 de candidaţi prezenţi, 228 de candidaţi s-au retras, 5 candidaţi au fost eliminaţi (pentru fraudă sau pentru nereguli la susţinerea probei scrise în raport cu prevederile metodologiei), iar lucrările a 3 candidaţi au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea acestora. Lucrările au fost evaluate digitalizat”, a mai transmis Ministerul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca cei care încă mai […]
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]