Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Decizie ICCJ : O nouă situație în care, la părăsirea locului accidentului, șoferii scapă de pedeapsă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a apărut astăzi în Monitorul Oficial, de-acum există o situație nouă în care șoferii au voie să părăsească locul unui accident rutier, fără să riște pedeapsa cu închisoarea. Concret, este vorba de situația în care un șofer provoacă singur un accident rutier și este singurul rănit.

Părăsirea locului accidentului de către șofer este o faptă care se pedepsește, conform Codului penal, cu cel puțin doi și cu cel mult șapte ani de închisoare. Părăsirea, mai exact, fără acordul poliției sau procurorului care cercetează locul faptei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Însă ce se întâmplă în situația în care șoferul care a provocat accidentul rutier, fără să fie și altă mașină implicată, este singura persoană care s-a rănit? Riscă să petreacă la închisoare minimum doi ani? Conform Deciziei ICCJ nr. 8/2019 a Completului pe chestiuni penale, care a apărut astăzi în Monitorul Oficial și a devenit obligatorie pentru instanțe, răspunsul este nu.

„[ICCJ] stabilește că rănirea uneia sau mai multor persoane (…), ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului (…), nu are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident”, scrie în decizia judecătorilor.

Așadar, dacă un șofer provoacă un accident al cărui unic „actor” și accidentat este chiar el, autoritățile nu-l pot pedepsi penal pentru că pleacă fără acord de la locul accidentului. Judecătorii au motivat că legea penală intervine, în esență, atunci când un act de violență implică mai mult de o persoană. Autorănirea este relevantă, în sensul legii penale, numai în situații excepționale, cum ar fi înșelăciunea privind asigurările sau sustragerea de la serviciul militar.

„Astfel, se apreciază că dacă legiuitorul ar fi avut în vedere ipoteza ca autorul accidentului să fie în același timp și victima propriei acțiuni, pentru identitate de rațiune – dreptul la viață și sănătate fiind protejat în mod egal de lege, indiferent de titular – ar fi fost prevăzut ca o cauză justificativă și posibilitatea pentru conducătorul vehiculului/autovehiculului, el însuși rănit, în lipsa altor mijloace de transport, de a părăsi locul accidentului pentru a se deplasa la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară, sub condiția de a se întoarce imediat la locul accidentului”, este explicat în decizia ICCJ.

Practic, de-acum avem o nouă situație în care pedeapsa cu închisoarea nu se aplică părăsirii locului accidentului de către șoferi. Codul penal prevede actualmente celelalte situații în care părăsirea locului accidentului nu este considerată infracțiune:

  • în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
  • șoferul, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși răniții la cea mai apropiată unitate sanitară și se întoarce imediat la locul accidentului;
  • șoferul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare;
  • victima părăsește locul faptei, iar șoferul anunță imediat accidentul la cea mai apropiată unitate de poliție.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, decizia ICCJ a devenit obligatorie pentru instanțele judecătorești care se confruntă cu situații asemănătoare.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită! Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea