Decizie ÎCCJ: Klaus Iohannis NU a fost incompatibil în timp ce era primar al Sibiului
ÎCCJ a pronunțat, miercuri, o sentință favorabilă pentru preşedintele Klaus Iohannis. Magistrații au stabilit că acesta nu a fost incompatibil când deținea funcția de primar al Sibiului.
Potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate, Klaus Iohannis s-ar fi aflat în incompatibilitate în perioada în care a fost primar şi a făcut parte din Adunarea Generală a Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.
Înalta Curte de Casație și Justiție a fost chemată să judece recursul făcut de ANI, după ce în septembrie 2013 Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia lui Klaus Iohannis şi a dispus anularea deciziei de incompatibilitate.
Judecătorii instanţei supreme au confirmat, de fapt, hotărârea luată anterior de Curtea de Apel Alba-Iulia.
„Calitatea de reprezentant al unei persoane juridice la semnarea actului constitutiv, nu translatează de drept această calitate şi în adunările generale ale acţionarilor. Pentru a dobândi calitatea de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale în A.G.A., spre a exercita în numele ei drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute de aceasta la societăţi comerciale, este necesar, conform art. 125 din Legea nr. 31/1990 coroborat cu art. 37 din Legea nr. 215/2001, un mandat special pentru adunarea respectivă, concretizat printr-o hotărâre de consiliu local. H.C.L. Sibiu nr. 246/2010 nu conţine un asemenea mandat, astfel că în lipsa altor acte administrative doveditoare, nu se poate susţine că reclamantul a participat în calitate de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale municipiul Sibiu în adunările generale ale S.C. Pieţe Sibiu S.A., societate comercială de interes local. De asemenea, actul constitutiv al societăţii, de care se prevalează printre altele pârâta, nu conţine nici o dispoziţie de natură a duce la concluzia la care s-a ajuns prin raportul de evaluare contestat”, se afirma în motivarea deciziei de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Potrivit instanţei, ANI, prin raportul de evaluare întocmit, nu susţine că primarul Klaus Iohannis a participat în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu în adunările generale ale SC Pieţe Sibiu SA, limitându-se a arăta că a acţionat numai în calitate de reprezentant al acestei unităţi administrativ teritoriale, fără nici o altă precizare, situaţie care nu se încadrează în prevederile legii. „În concluzie, Curtea reţine că reclamantul nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în legătură cu activitatea desfăşurată la SC Pieţe Sibiu SA”, se mai afirmă în sentinţă.
Raportat la presupusa incompatibilitate în relaţia cu societatea Apă Canal SA, Curtea de Apel a reţinut că primarul Klaus Iohannis a participat în calitate de reprezentant al municipiului Sibiu în adunările generale a acţionarilor ordinare sau extraordinare, fiind mandatat în acest sens prin hotărâre a Consiliului local Sibiu. Judecătorii afirmă, însă, că societatea respectivă este de interes regional, pentru că acţionează în două judeţe (Sibiu şi Braşov) şi nu de interes local cum prevede expres legea privind incompatibilităţile.
Sursa: digitv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu, despre cum poate România să iasă din insolvență: ”Depinde de cine va accepta funcția de Prim Ministru, unul care este mână forte sau un băiat bun”
Economistul Radu Georgescu, despre cum poate România să iasă din insolvență: ”Depinde de cine va accepta funcția de Prim Ministru, unul care este mână forte sau un băiat bun” Radu Gerogescu a explicat, printr-o comparație foarte bună între România și o firmă în insolvență, care este singura soluție ca economia României să poată fi redresată. […]
A doua etapă de înscrieri în învățământul primar 2025 a început: Care este calendarul și care sunt etapele ce trebuie știute de părinți
A doua etapă de înscrieri în învățământul primar 2025 a început: Care este calendarul și care sunt etapele ce trebuie știute de părinți Vineri, 23 mai 2025, a început a doua etapă de înscrieri în învățământul primar, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Perioada de înscrieri se încheie pe 29 mai 2025. Citește […]
Se poate transporta mobilă cu mașina personală? Ce condiții sunt impuse de lege și în ce situații poți fi sancționat
Se poate transporta mobilă cu mașina personală? Ce condiții sunt impuse de lege și în ce situații poți fi sancționat Se poate muta mobila cu mașina personală? Ce spune legislația din România și în ce condiții poți fi amendat dacă nu apelezi la o firmă specializată. Legislația din țara noastră este foarte clară în această […]