Rămâi conectat

Actualitate

Decizie crucială pe piața de internet: Digi, obligată să deschidă rețeaua pentru concurenți

Lucian Daramus

Publicat

în

Decizie crucială pe piața de internet: Digi, obligată să deschidă rețeaua pentru concurenți

Grupul Digi, liderul pieței de internet fix din România cu o cotă de piață de aproximativ 70%, va fi obligat să permită accesul rivalilor la infrastructura sa într-un număr de aproximativ 6.500 de localități, majoritatea situate în mediul rural.

Decizia vine ca urmare a unui proiect lansat în consultare publică de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), după aproape 16 ani de dispute pe acest subiect.

ANCOM a argumentat că monopolul Digi asupra pieței de internet fix în anumite regiuni ale României a devenit un obstacol în calea concurenței. Într-un raport detaliat, autoritatea a subliniat că Digi deține 69,2% din piața serviciilor de acces la internet în bandă largă, o creștere de 13,9 puncte procentuale față de 2019. De asemenea, compania controlează 71% din veniturile generate de acest sector, lăsând concurența mult în urmă: Grupul Orange cu 18,3% și Vodafone cu 7,8%.

Citește și: Adrian Negrescu, analist economic: „Avocatul Poporului ar trebui să se sesizeze în privința impozitului de 70% pe care ANAF vrea să îl aplice pentru banii pentru care românii nu au o justificare”

Un alt factor determinant a fost acoperirea rețelei Digi. Aproape un sfert din populația României trăiește în localități unde Digi este singurul furnizor de internet fix de mare viteză. ANCOM estimează că, la jumătatea anului 2023, Digi era unicul furnizor de internet în 7.201 localități, adică peste jumătate din localitățile din România.

Proiectul de decizie propus de ANCOM impune ca Digi să permită accesul altor operatori la rețeaua sa în localitățile din Zona A1, adică acele zone unde există „indicii privind lipsa manifestării concurenței”. Concret, această obligație presupune ca Digi să ofere acces la infrastructura sa companiilor rivale, fie că este vorba de giganți precum Orange și Vodafone, fie de furnizori mai mici care doresc să intre pe piață.

Obligațiile impuse de ANCOM includ:

*Asigurarea accesului nediscriminatoriu la rețeaua Digi;

*Implementarea unui sistem transparent de tarifare pentru operatorii care doresc acces;

Evitarea oricăror obstacole birocratice care ar putea îngreuna accesul la infrastructura existentă.

Aceasta este prima intervenție de o asemenea amploare a ANCOM asupra unui jucător dominant pe piața de internet fix din ultimii 10 ani. Autoritatea a renunțat la reglementarea acestui sector în trecut, considerând că există suficientă concurență pentru a preveni abuzurile de poziție dominantă. Totuși, creșterea rapidă a Digi și reducerea semnificativă a alternativelor au determinat o schimbare de abordare.

Cererile de acces la rețeaua Digi din partea Orange și Vodafone datează încă din 2009, fiind sistematic respinse. Cea mai recentă respingere a avut loc în 2020, când ANCOM considera că piața este în continuare concurențială. Datele din ultimii ani arată însă că situația s-a schimbat radical.

Pentru consumatori, decizia ar putea aduce beneficii importante. Accesul altor operatori la infrastructura Digi ar putea crește concurența și ar putea duce la oferte mai avantajoase și o diversificare a serviciilor.

Pe de altă parte, există riscul ca implementarea noilor reguli să fie anevoioasă, iar prețurile percepute de Digi pentru accesul la rețea sa să fie un subiect de dispută între operatori și ANCOM.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Analistul economic Adrian Negrescu: „Urmează un nou val de creșteri de taxe. Dacă România nu face corecții fiscale se duce în Junk”

Lucian Daramus

Publicat

în

Analistul economic Adrian Negrescu: „Urmează un nou val de creșteri de taxe. Dacă România nu face corecții fiscale se duce în Junk” În România este inevitabil un nou val de creșteri de taxe, avertizează analistul economic Adrian Negrescu. Citește și: Analistul economic Adrian Negrescu, despre cele mai sigure investiții din România: ”Chiar și ideea de […]

Citește mai mult

Actualitate

19 aprilie 2025 | Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim și va fi oferită tuturor delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române

Lucian Daramus

Publicat

în

19 aprilie 2025 | Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim și va fi oferită tuturor delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, a anunţat Patriarhia Română. Tradiţia aducerii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea