Decizia izolării, în cazul infecției cu COVID-19, va putea fi contestată în 24 de ore. Proiect depus Camerei Deputaților

Decizia izolării, în cazul infecției cu COVID-19, va putea fi contestată în 24 de ore. Proiect depus Camerei Deputaților

A fost depus un proiect de lege la Camera Deputaților, prin care se intenționeasă modificarea Legii nr.136/2020, numită și „Legea carantinării”. Se instituie termenul de 24 de ore în care o persoană care este simptomatică sau asimptomatică de coronavirus va putea contesta această decizie, pentru a anula măsura izolării.

În forma actuală a legii, nu există termenul de sesizare, dar se precizează că aceste contestații trebuie judecate de instanțe în maximum 24 de ore. Proiectul de lege depus subliniază faptul că acest nou termen se va aplica și proceselor în curs de soluționare la data intrării a vigoare a modificărilor legii.

ELIT

De ce aceste modificări? După cum se se arată în expunerea de motive, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, în practica unor tribunale şi curţi de apel au apărut unele opinii şi poziţii divergente privind modalităţile de exercitare a dreptului persoanelor care se consideră vătămate în cazul deciziei de a se izola dacă prezintă simptome de infectare cu SARS-Cov-2 sau sunt asimptomatice.

“Stabilirea unui termen scurt, de cel mult 24 de ore, pentru introducerea unei acţiuni judiciare este justificată de faptul că izolarea persoanelor nu poate depăşi 48 de ore. Modificarea operată va permite creşterea eficacităţii mecanismului de contestare a actului administrativ individual, astfel încat soluţionarea acestuia să se poată realiza de catre instanța de judecată în interiorul celor 48 de ore”, se explică în expunerea de motive.

Apelul urmează să se soluționeze de către secţiile civile ale tribunalelor.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419