Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu
Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu
Directorul unei companii de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a decis să renunțe, din proprie inițiativă, la o parte consistentă din salariul încasat lunar. Suma la care renunță este de 40.000 de lei și reprezintă trei pătrimi din salariul actual. Este vorba despre Flaviu Cladoveanu, director general al companiei Incertrans, din anul 2017. Anunțul a fost făcut de Ministrul Economiei, Radu Miruță. Un al doilea director a anunțat că renunță la rândul său la 20% din salariu.
„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei. Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el?”, a scris Radu Miruță, într-o postare pe Facebook.
Citește și: Salarii IMENSE la stat: Unde câștigă directorii 12.000 de euro pe lună
Ministrul precizează că reducerea benevolă a salariilor directorilor instituțiilor din subordinea sa nu înseamnă că aceștia vor rămâne în posturi
„Salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă”, a mai scris Miruță.
Profitul instituției, cât două salarii ale directorului general
Persoana la care se referă ministrul este Flavius Cladoveanu, director general la Institutul de Cercetări în Transporturi (Incertrans).
Salariul acestuia a fost făcut public de către Miruță, dar pe site-ul Incertrans cele mai recente declarații de avere depuse de Cladoveanu datează din anul iunie 2022, iar veniturile obținute de acesta în acel an sunt anonimizate.
Potrivit declarației de avere, Cladoveanu deținea, împreună cu soția sa, un apartament de 70 de metri pătrați în București și o casă în Otopeni de 420 de metri pătrați. La secțiunea „bunuri mobile”, erau trecute trei mașini: Maserati Ghibli, Porsche Boxster și un Smart. Primele două mărci erau trecute doar cu inițialele, adică M., respectiv P.
În urmă cu trei ani, Flavius Cladoveanu își evalua colecția de bijuterii la 85.000 de euro, cea de ceasuri la 92.000 de euro, iar tablourile erau evaluate la 11.000 de euro.
Potrivit raportului pe anul 2024, Incertrans a avut venituri totale de 8.202.791 lei, iar cheltuielile au reprezentat 7.994.341 lei. După plata impozitului de profit, profitul net al institutului a fost de numai 128.745 de lei, ceea ce este echivalentul aproximativ a ceva mai mult de două salarii încasate de către directorul general în cursul acestui an.
Un al doilea director renunță la 20% din salariu
Sorin Chiriță, membru al Directoratului provizoriu al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE S.A., anunță că va dona lunar 20% din salariul său net, în valoare de aproximativ 26.000 de lei, către bugetul de stat. Decizia vine, spune el, pe fondul dezechilibrelor bugetare, al presiunilor inflaționiste și al dificultăților în finanțarea programelor publice esențiale.
„Îmi asum această decizie nu ca pe un act de populism, ci ca pe o datorie morală și profesională”, precizează Chiriță, într-o declarație transmisă public. Acesta afirmă că gestul său este un semnal de responsabilitate și solidaritate față de eforturile colective ale societății românești.
Totodată, Chiriță cere revizuirea legislației privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. El propune introducerea unor indicatori de performanță clari și adaptați fiecărei companii, corelarea remunerației cu rezultatele reale și creșterea transparenței pentru a recâștiga încrederea publicului.
„România are nevoie de companii publice performante, manageriate profesionist”, a subliniat oficialul, adăugând că susține principiile de integritate și reformă de peste două decenii în administrația publică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie
Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie Ionuț Moșteanu, Ministrul Apărării, a declarat vineri, 11 iulie 2025, că măsurile fiscale anunțate recent de premierul Ilie Bolojan reprezintă un pas necesar în reducerea deficitului bugetar. De asemenea, acesta a reiterat că USR susține demersurile luate de premierul […]
Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026
Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026 Ilie Bolojan a oferit vineri, 11 iulie 2025, noi detalii privind modificările fiscale pregătite de Guvern, incluzând schimbarea modului de calcul al […]
Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. Bolojan: „Orașele sunt invadate, fără ca administrațiile locale să le poată controla”
Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. Bolojan: „Orașele sunt invadate, fără ca administrațiile locale să le poată controla” Guvernul pregătește o măsură care vizează descentralizarea industriei jocurilor de noroc în România. Ilie Bolojan a anunțat vineri, 11 iulie 2025, că autorizațiile nu vor mai fi emise la nivel central, decizia urmând […]