Debut timid pentru CENTENAR: 68 de proiecte aprobate, sute de propuneri amuzante respinse pentru că nu aveau legătură cu Marea Unire. Marile proiecte, rămân blocate
Primele 43 de proiecte pentru Centenar au fost aprobate. Unele au fost însă chiar de râs. Carte despre bolile românilor sau campionat de fotbal intercomunal, idei pe care George Ivașcu le-a găsit la ministerul Culturii și care au fost, bineînțeles, respinse. Altele, precum monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia sau Muzeul Național de Istorie, rămân blocate în continuare.
Celebrarea Centenarului începe cu întârzieri. Multe dintre cele peste 2.000 de proiecte depuse în timpul fostei guvernări nu vor primi aprobare de finanțare. Ministrul Culturii, George Ivașcu, dă un nou termen administrațiilor locale: pot veni cu propuneri până pe 2 aprilie, dar vor avea concurență. ONG-urile au primit undă verde să intre în cursa proiectelor pentru Centenar.
Ministerul Culturii a obţinut în această lună certificatul de la OSIM pe marca înregistrată ”Centenar 100 România”, a anunţat vineri ministrul George Ivaşcu.
„Am obţinut în această lună certificat de la OSIM pe marca înregistrată ‘Centenar 100 România’, care va fi folosită de toate instituţiile publice în baza ghidului vizual aprobat prin ordin de ministru. Totodată, se alocă dreptul de folosinţă gratuită asupra mărcii înregistrate ‘Centenar 100 România’ pe bază de contract de licenţă şi pentru alte categorii de persoane juridice decât cele publice”, a afirmat ministrul Culturii, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Un număr de 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii şi 21 care se autofinanţează au fost aprobate, vineri, în cadrul Comitetului interministerial dedicat pregătirii Centenarului.
„În cadrul Comitetului interministerial de astăzi am aprobat prima listă de proiecte eligibile, adică alese pe criterii clare. După prima evaluare, efectuată în spiritul şi în litera legii, proiectele reprezentative la nivel naţional şi internaţional ale beneficiarilor ordonatori principali de credite sunt în număr de 43, în valoare de 14.887.921 lei, alte 21 de proiecte care se autofinanţează sunt eligibile, fiind încadrate conceptual şi tematic în strategia aniversării Anului Centenar. Un număr de 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar. Aşadar, în acest moment sunt 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi 21 care se autofinanţează din prima listă de 151 de proiecte primite”, a afirmat ministrul Culturii, George Ivaşcu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a precizat că, „având în vedere faptul că propunerile transmise până în prezent, de anvergură regională, locală, nu au avut la bază niciun deviz estimativ de lucrări, pentru proiectele de investiţii şi nici un deviz financiar defalcat pe titluri de acţiuni, activităţi, precum şi pentru faptul că aceste propuneri au fost depuse în formă incompletă din punct de vedere al descrierii tehnice”, a luat decizia „să fie redactate şi transmise adrese prin Instituţiile prefectului către autorităţile administraţiei publice locale care au propus proiecte, manifestări şi acţiuni de aniversare a Centenarului Marii Uniri”.
Din cele 2000 de proiect depuse, multe nu aveau însă nicio legătură cu Centenarul: ”Dacă tot ați vorbit de idei de proiect, aș mai adăuga și spectacolul de muzică și poezie patriotică, un campionat intercomunal (de fotbal, n.r.) – trebuia să mai pun vreo 300 de băncuțe pe undeva”, a afirmat Ivașcu.
Marile proiecte sunt însă uitate sau blocate. Două dintre acestea: monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia sau muzeul național de istorie. Ministrul speră.
Sursa: stiritvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana