Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

De patru ori olimpic naţional! Elev originar din Craiova a scris istorie la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Mirel01Elevul Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Stancu Mirel Aurel se poate mândri cu cvadrupla participare la olimpiadele naţionale, semnând condica în primii doi ani la franceză şi în ultimii la geografie. Originar din Craiova tânărul a ales Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” pentru că îşi doreşte să facă o carieră militară „într-un colegiu de elită unde exigenţa şi disciplina sunt la ele acasă, asigurând reuşita în viaţă şi performanţa”.

Care este legătura dintre franceză şi geografie? Şi mai ales, care este motivul „reprofilării”?

În fiecare an am fost printre cei mai buni la învăţătură din clasă. Astfel, am fost avansat la gradul de elev sergent-major. Nu m-am mulţumit cu atât, am considerat că un elev bun trebuie să participe şi la activităţi extraşcolare, la olimpiade.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, prin muncă, an de an, trecând peste sarcinile specifice unui elev militar şi, mai ales, unui elev gradat,  am reuşit să fac performanţă în două arii diferite dar care îmi plac la fel de mult. Am participat în fiecare an la faza judeţeană a olimpiadei de geografie şi limba franceză (mai puţin în acest an şcolar când datele de desfăşurare la cele două discipline au coincis) şi am obţinut fie premii, fie menţiuni.

Prin urmare nu pot spune că am avut în plan să fiu olimpic mai întâi la franceză şi apoi să mă reprofilez la geografie. Pur şi simplu aşa a fost să fie.

Cu ce te poţi mândri mai exact şi ce vrei să faci în viitorul apropiat?

Rezultatele cu care mă mândresc cel mai mult sunt menţiunea specială obţinută în clasa a IX-a la faza naţională a olimpiadei de franceză şi menţiunea acordată de Societatea de Geografie din România la faza naţională a olimpiadei de geografie de anul trecut de la Târgu Jiu; ţinând cont şi de faptul că am avut locul IV pe ţară în cadrul probei practice a olimpiadei, cu un punctaj de 94,5 despre care am aflat că este şi cel mai bun punctaj obţinut vreodată de judeţul Alba la Olimpiada Naţională de Geografie.

În viitorul apropiat îmi doresc să obţin o clasare cât mai bună la naţionala din acest an ce se va desfăşura la Bacău dar, mă gândesc de două ori mai mult la examenul de bacalaureat şi admitere, obiectivul meu principal fiind să fiu admis la Academia Forţelor Aeriene din Braşov.

Cum crezi că te vor ajuta cunoştinţele acumulate la olimpiade, în viaţa de zi cu zi?

Cunoştinţele acumulate la olimpiade îmi sunt utile şi în viaţa cotidiană: limba franceză este o limbă de circulaţie internaţională; cu ajutorul înclinaţiilor „lingvistice” să zic aşa, şi cu pregătirea pe care am făcut-o pentru olimpiadă, am reuşit în anul 2013 să obţin Certificatul Lingvistic Internaţional DELF B2 care mă va ajuta pe plan profesional.

De asemenea, cu ajutorul geografiei, am înţeles anumite fenomene şi modul cum se produc. Ca să dau un exemplu: o călătorie cu trenul printr-o zonă muntoasă pentru un pasager obişnuit ar părea frumoasă, rezumându-se doar la peisaj. Eu, în schimb, remarc anumite lucruri: ce vegetaţie are zona, direcţia cursurilor apelor, tipul de sol, tipul de relief (vulcanic sau pe conglomerate, etc).

Ce ne poţi împărtăşi despre atmosfera olimpiadelor, prieteniile legate acolo, dorul de casă sau alte evenimente din viaţa personală?

În cadrul olimpiadelor, pe lângă competiţie am legat şi prietenii (prietenii de durată) astfel că astăzi dacă merg în Cluj sau Iaşi …cunosc pe cineva, am la cine să apelez.

Datorită distanţei până acasă (peste 300 km) am mers acasă doar în vacanţe, fapt cu care a trebuit să mă obişnuiesc.

Pe lângă geografie şi franceză, am cunoscut şi lumea dezbaterilor. Am participat la diverse concursuri de dezbateri pentru liceeni. Ca rezultate, m-am calificat  de două ori împreună cu echipa la faza naţională a Concursului „Tinerii dezbat”, obţinând locul I la faza pe regiuni. Dezbaterile m-au ajutat prin faptul că am devenit un bun orator, am avut ocazia să vorbesc în faţa a zeci de oameni, să susţin o cauză, să o argumentez şi să o apăr.

Peste câteva zile, voi merge împreună cu alţi colegi în Italia în cadrul unui proiect internaţional Comenius pe limba engleză, lucru pe care îl aştept cu multă nerăbdare (îmi place mult să călătoresc) şi să cunosc noi culturi, noi colegi, noi abilităţi lingvistice.

Trebuie să le mulţumesc domnilor profesori: Lupu Lucia (limba franceză), Macarie Valer (geografia), Fărcaş Paraschiva (istorie şi dezbateri) şi domnului maior Sârbu Sebastian, comandantul companiei din care fac parte, pentru sprijinul şi susţinerea din toţi aceşti ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 2 octombrie, sunt pomeniţi împreună în calendarul creştin ortodox, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina fecioara.

Sfântul Ciprian a fost filosof şi mare vrăjitor în Antiohia Siriei şi a trăit în timpul împăratului roman Decius (249-251), cel care a declanşat prima persecuţie împotriva creştinilor extinsă în tot imperiul.

Născut din părinţi necredincioşi, de neam din Cartagina, Sfântul Ciprian a fost dat din copilărie spre a sluji zeului Apolon. A învăţat magia în Atena, Egipt, Caldeea şi dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Antiohia a mers când era desăvârşit în tot răul: vrăjitor şi fermecător, pierzător de suflete, mare prieten şi credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care singur faţă în faţă a vorbit.

Despre acest lucru a mărturisit singur, spunând: „Să mă credeţi pe mine că singur pe diavol l-am văzut. (…) Era chipul lui ca o floare de iarbă şi capul îi era încununat cu o coroană prefăcută, nu adevărată, ci nălucire de aur şi pietre luminoase, care lumina chipul acela şi hainele lui erau minunate. Iar când se întorcea încoace sau încolo se cutremura tot locul acela şi mulţi stăteau lângă scaunul lui cu fel de fel de rânduieli ale duhurilor răutăţii, întru mare supunere.” (Vieţile Sfinţilor).

Aceasta a spus-o singur Sfântul Ciprian despre sine după întoarcerea sa la Dumnezeu.

La credinţa creştină a fost adus de către Iustina fecioară şi creştină, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

Iustina era din Antiohia şi pentru frumuseţea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câştige dragostea ei.

Mare vrăjitor şi fermecător, Ciprian şi-a pus tot meşteşugul în acţiune, dar eforturile sale s-au dovedit zadarnice.

Înţelegând bine că puterile pe care el le credea de neînvins nu pot trece de semnul crucii şi de numele lui Hristos, şi-a venit în fire şi a zis către diavol: „Pierzătorule şi al tuturor înşelătorule, vistierule a toată necurăţia şi înşelăciunea, acum ţi-am cunoscut neputinţa, că dacă de umbra crucii te temi şi de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poţi birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire” (Vieţile Sfinţilor).

A renunţat la magie şi s-a convertit la creştinism: „schimbându-şi obiceiul, din zi în zi mai strâmtă îşi făcea calea vieţii, totdeauna plângând pentru faptele sale cele rele de mai înainte şi a mers din putere în putere şi din bunătate în bunătate” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Ciprian a fost denunţat autorităţilor că a devenit creştin şi din vestit slujitor al zeilor s-a întors la Hristos. Odată cu Sfântul Ciprian a fost întemniţată şi Sfânta Iustina, fiind împreună supuşi la chinuri şi apoi omorâţi prin tăierea capului în Nicomidia, din ordinul împăratului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în popor, era consacrată, cu zeci de ani în urmă, unui sfânt acum aproape necunoscut românilor: Sfântul Procoavă

Numele lui vine din slava veche și înseamnă „văl”, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

De aceea, în multe zone din Moldova, fetele se roagă de „Procoave” și Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această sărbătoare era considerată una a femeilor. Fetele care nu prea aveau păr se rugau Sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr. Ele credeau că în acest fel vor deveni mai atrăgătoare pentru flăcăi și se vor mărita mai repede.

Primul lucru care trebuie spus e că a existat o mare grijă pentru păr, această grijă izvorând din convingerea omului de pe vremuri că întreaga sa putere se află în părul de pe cap sau în cel al bărbii. Astfel, se considera că părul rămâne în legătură cu trupul chiar și după ce a fost tăiat. De aceea, părul tăiat nu se aruncă, ci trebuia neapărat să fie ars; o cauză a acestei interdicții venea și din faptul că vrăjitoarele ar fi putut face mult rău unei persoane dacă avea numai câteva șuvițe din părul acesteia.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva  • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva

Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Recolta de gutui spune cum va fi iarna Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 ocotmbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.

Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare sfântă pentru creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 1 octombrie, „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu urări de Crăciun şi felicitări de Crăciun pe care le puteţi trimite celor dragi

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea