De la 1 iulie 2015, cuantumul indemnizaţiilor pentru foştii deţinuţi politic, deportaţi şi prizonieri va fi dublat
Cuantumul indemnizaţiilor pentru foştii deţinuţi politic, deportaţi şi prizonieri va fi dublat
Modul de aplicare a prevederilor Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri a fost una dintre temele abordate zilele trecute, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Instituției Prefectului desfășurate la Primăria Câmpeni. Acordarea acestor drepturi se face de către o comisie ce funcţionează pe lângă Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Alba (AJPIS).
Citeşte şi: Guvernul a înființat Garda Forestieră! Urmează angajarile!
De aceste drepturi pot beneficia persoanele care după 6 martie 1945, din motive politice: au fost arestate preventiv pentru infracțiuni politice sau au fost închise în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive; au fost private de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; au fost internate în spitale de psihiatrie; au avut stabilit domiciliul forțat sau au fost strămutate în altă localitate. De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele deportate în străinătate după 23 august 1944 sau foștii prizonieri de război în fosta URSS.
De la începutul acestui an, au fost soluționate 19 cereri: dosare titulari: 8 admise şi unul respins, respectiv dosare urmași: 10 admise. Odată cu promulgarea Legii nr. 211/27.06.2013 privind acordarea unor drepturi persoanelor care nu mai au cetățenia română, dar care au fost persecutate din motive etnice de dictatura comunistă începând din 6 martie 1945 și a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, a crescut semnificativ numărul de cereri din partea titularilor sau a soților supraviețuitori după soţul decedat care a beneficiat de drepturile stipulate de Decretul-Lege nr.118/1990, a declarat directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.
El a precizat că majoritatea cererilor sunt din partea foștilor cetăţeni români de etnie germană care au fost persecutaţi din motive entice de guvernele instaurate în România în perioada septembrie 1940 – martie 1945. În acea perioadă, ei au fost deportați în ghetouri și lagăre de concentrare în Siberia (fosta URSS), în detașamente de muncă forțată, la drumuri, exploatări forestiere, mine de uraniu sau cărbune. După soluționarea cererii și punerea în plată, beneficiarul se va adresa Casei Județene de Pensii Alba, care va face transferul bancar în contul beneficiarului din țara de domiciliu. lBani pentru fiecare an de suferință, dar și alte gratuități sau facilităţi legale În prezent, potrivit decretului-lege, beneficiarii primesc o indemnizație de 200 de lei pentru fiecare an de detenție, deportare, strămutare, prizonierat sau domiciliu obligatoriu, respectiv, 100 de lei pentru fiecare an de detenție pentru celelalte situații, iar soţul supravieţuitor are dreptul la o indemnizație de urmaș în sumă de 200 de lei pe lună. Din 1 iulie 2015, însă, cuantumul indemnizațiilor amintite se va dubla, în baza prevederilor Legii nr. 69/2015, până la 200 lei/lună, respectiv 400 lei/lună.
Totodată, conform legii, foștii deținuți politic, deportați și prizonieri beneficiază gratuit de: transport urban cu mijloacele de transport în comun, 12 călătorii pe an cu trenul la clasa I, pe toate categoriile de trenuri de persoane sau mijloace de transport auto, în ambele situații biletele putând fi folosite și de însoțitori; asistenţă medicală şi medicamente, un bilet pe an pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică; loc de veci; scutire de plata taxelor de abonament pentru radio şi televizor și de la plata impozitelor şi taxelor locale. De asemenea, ei au prioritate la: instalarea unui post telefonic și scutire la plata abonamentului; la repartizarea de către consiliile locale a unei locuinţe din fondul locativ de stat; la acordarea de credite avantajoase de la CEC Bank pentru cumpărarea, construirea sau repararea de locuinţe proprietate personală. Pe lângă indemnizația menționată, pentru foștii deținuți politic fiecare an de detenţie sau internare se consideră 18 luni ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare pentru valorificare la pensie. Persoanele persecutate din motive etice mai beneficiază de alte drepturi prevăzute de Legea nr. 189/2000, dar acestea sunt stabilite de o comisie din cadrul Casei Județene de Pensii Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România
Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana