Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 aprilie intră în vigoare noul contract cadru. Vezi ce schimbări se vor face în sistemul de sănătate

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Noul contract cadru, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie, va aduce o serie de modificări în sistemul de sănătate. Tot de la începutul lunii viitoare, pacienţii care vor fi spitalizaţi vor plăti la externare o taxă, care la Spitalul Judeţean Alba a fost stabilită la 5 lei.

Intenţia declarată a Ministerului Sănătăţii este ca odată cu modificările aduse de noul contract cadru să se reducă numărul de cazuri tratate în spitale şi să se pună un accent mai mare pe medicina de familie şi pe ambulatorii.

Astfel, anul acesta contractul cadru prevede o creștere cu 10% a finanțării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical. O altă prevedere care vizează medicina de familie, se referă la numărul minim de pacienţi pe care un medic trebuie să îi aibă pe listă pentru a-şi putea deschide cabinet. De la 1 aprilie, listele vor conţine cel puţin 800 de pacienţi, faţă de 1.000 cât era până acum. Măsura este menită să ofere mai mult timp doctorilor pentru consultaţii, dar şi pentru a face mai accesibilă deschiderea unui cabinet de către medicii tineri.

De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotărât creșterea finanțării pentru unele componente din sistem, după cum urmează:

– creșterea cu 51% a finanțării pentru medicina de ambulator

– creșterea cu 40, 5% a finanțării pentru centrele multifuncționale

– creșterea cu 64% a finanțării pentru îngrijirile medicale la domiciliu astfel încât pacienții să poată beneficia și la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unitățile spitalicești.

Poate cel mai dezbătut subiect în 2013, din sistemul sanitar – coplata – va intra şi ea în vigoare de la 1 aprilie. Potrivit ministrului Sănătăţii, scopul măsurii este de a limita internările fictive din unitățile spitalicești. Sumele pe care pacienţii vor trebui să le achite la externare variază între 5 şi 10 lei.

În Alba, consiliul de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă a stabilit că pacienţii vor plăti suma minimă, de 5 lei. „Pacienţii Spitalului Judeţan de Urgenţă Alba vor plăti, indiferent de serviciile medicale de care vor beneficia, suma minimă prevăzută de lege. Aceată taxă va fi plătită pe secţia unde au fost internaţi la momentul la care li se va întocmi biletul de externare. Încercăm să evităm prin acestă măsură aglomeraţia care s-ar putea produce la casierie şi care ar deranja pacienţii”,  a explicat economistul Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

O altă măsură foarte importantă care vine în sprijinul managerilor de a se încadra în noile cerințe privind arieratele este aceea de modificare a tarifelor pe caz ponderat (TCP) în funcție de competențele și complexitatea cazurilor rezolvate în unitățile sanitare.

De luni, se va introduce în spitale şi un chestionar pe care pacienţii îl vor completa şi în care aceştia îşi vor putea arăta gradul de satisfacţie faţă de serviciile primite, comportamentul medicilor etc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea