De ce și cum a fost lăsată agricultura României fără planul de irigații din PNRR. Ce declară Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
De ce și cum a fost lăsată agricultura României fără planul de irigații din PNRR. Ce declară Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
Ghinea, despre respingerea planului de irigaţii din PNRR: Diferenţa de viziune era foarte mare faţă de cea a Ministerului Agriculturii
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că neînţelegerile cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, privind reconstrucţia sistemului de irigaţii prin PNRR, s-au datorat unei diferenţe „de viziune foarte mare”. Acesta a spus că nu a fost de acord cu planul întocmit de Ministerul Agriculturii, care fusese respins de Comisia Europeană.
“Din nou suntem într-o situaţie în care se vorbeşte mai mult pe surse decât direct. Am o relaţie bună cu domnul Oros. N-am niciun fel de problemă să publicăm toată corespondenţa dintre ministerele noastre. Dacă e nevoie de un fel de probă martor a ceea ce a fost acolo.
Aş fi vrut să am un alt plan, am încercat să ducem discuţia către altă zonă. Vă dau un exemplu. A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde. N-are niciun fel de legătură. Au fost probleme de concept pe care le-am discutat cu domnul Oros şi cu subordonaţii săi în mai multe discuţii.
Am fost foarte fair (corect – n.red.) şi cu Ministerul Agriculturii şi cu susţinătorii acestui proiect, eu le-am susţinut până la un punct. Diferenţa de viziune era foarte mare.” a spus Ghinea.
Cristian Ghinea adaugă că, Comisia are o problemă cu sistemele mari de irigaţii care risipesc multă apă, în condiţiile în care ţara nu are un cadastru al apelor. Acesta precizează că nu se ştie câtă apă este pe fiecare bazin hidrografic, câtă trebuie folosită pentru a produce energie electrică la baraje sau pentru aşezările urbane şi rurale.
Avem şi prin PNRR şi prin fonduri europene extinderea canalizărilor. Toată această apă trebuie să ştim exact ce facem cu ea. Avem prin PNRR cadastrul apelor. De abia peste câţiva ani vom şti exact pe fiecare bazin hidrografic.”
Cristian Ghinea susţine că este nevoie de un proiect naţional pentru irigaţii şi că se pot folosi banii de la Ministerul Agriculturii.
„Este singurul minister pe lângă cel pe care-l conduc care îşi face programare pentru fondurile europene proprii. Au câteva miliarde. Putem să facem eligibile irigaţiile acolo, dacă schimbăm sistemul, dacă acoperim canalele şi le digitalizăm, dacă folosim altfel de distribuţie de la canalelel principale.
Argumentul suprem este: eu am spus în interiorul Guvernului «eu nu pot să conving». Domnul Oros a spus «vreau eu să vorbesc la Comisie». A avut o întâlnire cu DG Recovery, unitatea Comisiei care se ocupă de PNRR. Nu s-a schimbat decizia”, a precizat ministrul Ghinea.
Proiectul privind strategia pentru irigaţii în România nu va fi finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că motivul respingerii planului a fost că nu era suficient de verde deşi, în opinia sa, soluţia era foarte bună.
Fermierii sunt revoltaţi şi consideră că ministrul este incompetent şi că planul nu a fost prezentat corespunzător, deşi cunoştea gravele probleme din agricultură.
În proiectul PNRR erau incluse proiecte privind infrastructura de gestionare a apei în valoare de 6,5 miliarde euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Programul Tomata 2025: Se schimbă ajutoarele de la stat pentru fermieri. Cum se dau bani conform noii legi
Programul Tomata 2025: Se schimbă ajutoarele de la stat pentru fermieri. Cum se dau bani conform noii legi „Tomata”, programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, intră într-o nouă etapă de anul viitor, schimbările legislative promiţând să aducă atât provocări, cât şi oportunităţi pentru fermieri. Noile modificări vizează extinderea ajutorului de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport5 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată