Rămâi conectat

Sănătatea și natură

De ce e bine să consumi struguri: Previn bolile cardiace și reduc tensiunea arterială

Ioana Oprean

Publicat

în

Strugurii pot fi consumati intr-o varietate de modalitati si au multiple beneficii pentru sanatate, printre care, prevenirea bolilor cardiace și reducerea tensiunii arteriale. 

struguriiValori nutritive

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Portia medie de struguri este o cana, adica aproximativ 32 de boabe. Drept unitate de masura se poate folosi un pumn pentru a estima portia potrivita.

O cana de boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati.

Strugurii au un nivel ridicat de apa si sunt buni pentru hidratare.

Fructele si legumele cu multa apa sunt dense in nutrienti, ceea ce inseamna ca ofera o cantitate mare de nutrienti esentiali, avand in acelasi timp putine calorii. Strugurii contin 70 de mililitri de lichid pe cana.

Strugurii contin si multi antioxidanti importanti pentru sanatatea ochilor, cum ar fi luteina si zeaxantina, iar strugurii rosii au resveratrol fitochimic in cioaja, antioxidantul cunoscut pentru protejarea impotriva mai multor boli cronice.

Prevenirea cancerului

Strugurii contin antioxidanti puternici cunoscuti sub denumirea de polifenoli, care pot incetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plamani, gura, farinx, pancreas, prostata si colon.

Resveratrolul regasit in vinul rosu, cunoscut pentru beneficiile pentru inima, este un tip de polifenol continut de coaja strugurilor rosii.

Prevenirea bolilor cardiace

Flavonoidul quercetin este un antiinflamator natural care, in niste studii pe animale, a parut sa reduca riscul aterosclerozei si sa protejeze impotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL (lipoprotenie de joasa densitate). Quercetin ar putea avea si beneficiul unor efecte anticancer. Totusi, domeniul are nevoie de mai multe studii pe subiecti umani inainte ca aceste rezultate sa fie confirmate.

Continutul ridicat de polifenol din struguri poate reduce si riscul de boli cardiovasculare prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.

Fibrele si potasiul din struguri ajuta si la sanatatea inimii.

Cresterea aportului de potasiu, in combinatie cu scaderea aportului de sodiu, este cea mai importanta schimbare in dieta pe care o poate face cineva care vrea sa reduca riscul de boli cardiovasculare, potrivit lui Mark Houston, medic general si profesor clinic asociat la Scoala medicala Vanderbilt.

Aporturi mari de potasiu sunt asociate si cu un risc redus de atac de cord, cu protectia impotriva pierderii de masa musculara, pastrarea densitatii minerale din oase si reducerea aparitiei de pietre la rinichi.

Reducerea tensiunii arteriale

In ceea ce priveste o tensiune arteriala ridicata, un aport scazut de potasiu poate fi la fel de periculos ca un aport ridicat de sodiu. Datorita continutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandati celor cu o tensiune arteriala mare pentru combaterea efectelor sodiului asupra corpului.

De asemenea, aportul ridicat de potasiu este asociat cu un risc cu 20 la suta mai mic de a muri, indiferent de cauza.

Alergii

Datorita efectelor antiinflamatoare ale quercetinului, consumul de struguri poate ajuta la atenuarea simptomelor de alergii. Nu exista insa studii facute pe oameni care sa dovedeasca aceasta teorie.

Recomandari de consum

Strugurii sunt pe piata aproximativ tot anul. Cei mai buni sunt cei fermi la atingere si fara „riduri” si se pastreaza cel mai bine in frigider.

Cel mai bun mod de a manca strugurii este cand sunt proaspeti. Cele mai multe jeleuri, sucuri si vinuri au zahar adaugat, ceea ce inseamna calorii in plus.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente

Ioana Oprean

Publicat

în

Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală

Ioana Oprean

Publicat

în

Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate Tot mai frecvent constatăm că legumele din grădină par să iasă din tiparul obișnuit, dar nu ân sensul bun al cuvântului. Îngălbenirea și deformarea rodului înainte de coacere sunt probleme întâlnite la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea