De câte ore de somn ai nevoie noaptea pentru a fi odihnit – STUDIU
Câte ore ar trebui să dormim în fiecare noapte? Specialiştii americani susţin că nu există un „tipar” potrivit tuturor persoanelor. Pentru a afla însă cât de mult trebuie să dormi pe noapte nu trebuie decât să urmezi câţiva paşi. Un studiu recent arată că, în ciuda a ceea ce se credea până acum, numărul corect de ore de somn este şapte, şi nu opt.
Chiar şi aşa, specialiştii de la Academia Americană de Medicină a Somnului susţin că nu există o „reţetă” ce poate fi aplicată tuturor. Genele fiecărei persoane în parte au un rol important în ceea ce priveşte programul de dormit.
În plus, există şi numeroşi factori externi ce influenţează nevoia de a dormi. Starea de sănătate, sportul, munca grea şi stresul sunt doar câteva exemple. Aşadar, aceia care suferă de anumite boli sau pur şi simplu sunt mai slăbiţi vor resimţi mai puternic starea de somnolenţă.
Vârsta trebuie luată, de asemenea, în considerare. Specialiştii precizează că este perfect normal ca persoanele mai în vârstă să doarmă mai puţin decât cei mai tineri.
Pe de altă parte, aceia care dorm şase ore pe noapte sau mai puţin vor avea probleme de concentrare şi cu memoria, reacţii mai lente, pot dezvolta, treptat, oboseală cronică, dar şi diverse disfuncţii psihice.
Pentru a afla de cât somn ai nevoie, cercetătorii spun că nu trebuie decât să urmezi câţiva paşi:
1. Păstrează un jurnal în care să notezi ora la care ai mers la culcare şi cea la care te-ai trezit, dacă ai dormit bine sau nu şi cât de odihnit te-ai simţit ulterior, în timpul zilei.
2. Mergi la culcare atunci când îţi este somn sau te simţi obosit.
3. Dacă poţi, nu folosi alarma, ci lasă-ţi organismul să se trezească singur.
4. Încearcă să petreci în fiecare zi câteve minute stând la soare.
5. Urmează un program de somn regulat în toate zilele săptămânii, inclusiv în weekend.
După o vreme, spun specialiştii, vei reuşi să îţi dai seama de numărul exact de ore de somn necesare pentru a te odihni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]