Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Economie

De astăzi, toţi debutanţii în afaceri pot accesa credite nerambursabile de până la 10.000 euro

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În Monitorul Oficial a fost publicat recent un act normativ care stabileşte că toţi cei care vor să înceapă o afacere pot aplica pentru un credit nerambursabil de până la 10.000 euro, indiferent de vârstă.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, care transpune o schemă transparenţă de ajutor de minimis, a fost lansat, în urmă cu 3 ani, prin OUG nr. 6/2011, în timp ce normele sale de aplicare au fost aprobate prin HG nr. 96/2011.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Conform acestor reglementări, în cadrul programului pot aplica tineri cu vârste de până la 35 de ani care vor să înceapă o afacere. Astfel, aceştia pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de până la 10.000 de euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinanţare.

Condiţia de vârsta va fi, însă, eliminată începând de astăzi, un act normativ în acest sens fiind publicat marţi în Monitorul Oficial. Concret, este vorba despre Legea nr. 97/2014 privind modificarea şi completarea OUG nr. 6/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 506 din 8 iulie, ce intră în vigoare în 11 iulie.

Documentul modifica sintagma „întreprinzător tânăr”, care devine „întreprinzător debutant în afaceri” ce desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată.

În acelaşi timp, beneficiarul programului trebuie să aibă doar capacitate juridică deplină de exerciţiu, dispoziţia care impune vârsta de până la 35 de ani fiind eliminată complet din cuprinsul OUG nr. 6/2011.

Acest lucru înseamnă că de azi în cadrul programului vor putea aplica toţi cei care doresc să îşi deschidă o afacere pentru prima dată, indiferent de vârstă.

Executivul motivează nouă măsură prin succesul de care s-a bucurat această sursă de finanţare în rândul aplicanţilor, de la lansare şi până în prezent.

Luând în considerare necesitatera aplicării programului şi în următorii ani, datorită efectelor negative ale crizei economice în ceea ce priveşte reducerea numărului de operatori economici activi pe piaţă, înăsprirea condiţiilor de creditare în general, creşterea dificultăţilor şi riscurilor pentru începerea unei afaceri, în special pentru întreprinzătorii debutanţi, se propune eliminarea condiţiei de vârstă maximă de 35 de ani, pentru a permite accesul la facilităţile acordate, dar şi obligaţiilor specifice inreprinderilor debutante, a tuturor persoanelor aflate la prima afacere„, susţine sursa citată în expunerea de motive.

Ce facilităţi se acordă în cadrul programului?

În cadrul acestui program, firmele înfiinţate de debutanţi în afaceri pot primi o alocaţie financiară nerambursabila reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face vor dovada surselor de cofinanţare.

Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în lei, în limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.

Totodată, Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru ÎMM acorda garanţii pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Agenţie, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plăteşte contribuţia individuală de asigurări sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microintreprinderii nu sunt datorate taxe.

Debutanţii în afaceri în cadrul programului primesc consiliere, instruire şi sprijin din partea OTIMMC, în a cărui raza de competenta îşi are sediul social.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Economie

Economie

Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A

Andreea Ștefan

Published

on

Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea  si modernizarea  satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024  Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024.  II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea