Daruri, spectacol folcloric, rapsozi populari şi expoziţie etnografică de Dragobete-vineri la Muzeul Unirii
Vineri, 24 februarie 2012, de la ora 16.00, Sala Unirii va găzdui un spectacol dedicat sărbătorii tradiţionale româneşti a iubirii: Dragobetele.
Cu această ocazie, Ansamblul Folcloric din Galda de Jos va prezenta obiceiul pupular „Sânvăsâiul”, o practică străveche de aflare a ursitei, specfică satelor din judeţul Alba. De asemenea, publicul va putea admira creaţii populare ale poeţilor ţărani, Lucreţia Gordeş, din Feneş şi Nicolae Costea, din Ighel, dar şi cântece bătrâneşti interpretate de rapsozii populari Lucreţia Florea, din Ţelna şi Emil Roşca, din Lupşa.
Evenimentul va fi dublat de expoziţia Consiliului Judeţean Alba, „Anotimpurile satului tradiţional – Fotografia, document etnografic”, amenajată în holul Sălii Unirii. La final, cei prezenţi vor primi în dar şnuruleţe împletite în culorile alb şi roşu, simbolizând dragostea, confecţionate de elevii clasei de meşteşuguri de la Bucerdea Vinoasă, instruiţi de Ileana Măhăra.
Manifestarea face parte din proiectul „Lada de zestre”, iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii, având drept scop valorificarea obiceiurilor tradiţionale din arealul ardelenesc.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
Intrarea este liberă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]