Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dar din dar se face Rai: Casa părintească dintr-un sat din județul Alba a unei cercetătoare emigrate în SUA, casă pentru copiii ocrotiţi de preotul Ioan Stănilă şi Asociaţia ”Filantropia”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Dar din dar se face Rai: Casa părintească din Vingard a unei cercetătoare emigrate în SUA, casă pentru copiii ocrotiţi de preotul Ioan Stănilă şi Asociaţia ”Filantropia”.

Vingard, comuna Șpring, județul Alba. Satul în care a copilărit Sidonia Ciugudean, devenită Sidonia Nachtigal prin căsătorie, cercetătoare română în sfera medicinei oncologice, emigrată în America în anii `80. Satul în care părintele Ioan Stănilă a înțeles că menirea unui adevărat preot este nu doar aceea de a predica, ci de a pune în practică cea mai importantă învățătură a Bibliei – ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” și care, de aproape 20 de ani, salvează suflete abandonate și le ajută să devină oameni în societate.

Destinele Sidoniei Ciugudean, fiică a Vingardului, și ale fiilor și fiicelor părintelui Stănilă, ocrotiți în Centrul Familial ”Sfântul Andrei” din Vingard, s-au intersectat recent, într-un fel pe care doar Dumnezeu l-a putut îngădui. În 21 octombrie a fost inaugurat, la Vingard, un al doilea centru familial, destinat de această dată copiilor ieșiți din sistem și care nu au unde să meargă la împlinirea vârstei de 18 ani sau, după caz, după terminarea școlii. Acest centru a fost amenajat în casa părintească a Sidoniei Ciugudean, casă care a fost donată de soțul acesteia, Maurice Nachtigal, Parohiei Ortodoxe din Vingard în 2013, anul în care a decedat Sidonia. A fost însăși dorința Sidoniei care, deși a trăit în America peste trei decenii, s-a simțit foarte legată de satul și casa în care a copilărit.

Românii cu har o iau înainte singuri, pe propriile picioare, și creează alternative într-o Românie în declin!

Preoții Nicolae Ignat și Ioan Stănilă construiesc destine și ne învață pe toți să mergem mai departe. Așezământul ”Sidonia Ciugudean” intră astfel în rețeaua centrelor familiale păstorite de Asociația ”Filantropia” și de preotul Nicolae Ignat și este primul destinat tinerilor care trebuie să părăsească sistemul de protecție socială. Noul centru are 3 camere cu 6 locuri, living, bucătărie. Deocamdată, aici locuiesc două fete crescute în centrul familial de la vârsta de 3 ani și jumătate. Una este angajată la centru, iar cealaltă a încheiat studiile la Universitatea „1 Decembrie 1918“ și acum urmează masterul. ”Am simțit că trebuie să facem ceva pentru copiii noștri care nu au încotro să o apuce după ce ies din sistem, altfel misiunea noastră nu ar fi complet îndeplinită”, a spus cu căldură în glas preotul Ioan Stănilă.

”Domnul Maurice Nachtigal a donat casa în memoria soției sale care a decedat în anul 2013. Casa, care a fost revendicată și recâștigată, se afla într-o stare avansată de degradare, însă cu ajutorul lui și al altora am reușit să o renovăm și să o inaugurăm luna trecută. Deși și-a dorit foarte mult să participe la inaugurare, domnul Maurice, în vârstă de 83 de ani, a întâmpinat probleme destul de seriose de sănătate chiar cu câteva zile înainte de călătoria în România, iar doctorul său i-a interzis să mai plece. Și-a exprimat dorința să ne facă o vizită când se va simți mai bine, iar noi îl așteptăm cu drag”, a povestit părintele Ioan Stănilă.

Cu afecțiune vorbește părintele și despre ceilalți 13 copii ai săi de la Centrul familial ”Sfântul Andrei”, între care cea mai mică, Roberta, în vârstă de doar 4 ani: ”Noi aici, la centru, nu suntem la serviciu, suntem în familie, nimeni nu se grăbește să plece la ora 16.00 acasă, copiii noștri se vizitează cu copiii din sat, fac lecții împreună, când e ziua vreunuia femeile care lucrează la centru îi fac tort, fetele mai mari le fac celor mai mici clătite și plăcinte. Copiii se simt bine la noi. De exemplu, într-o seară mama Robertei, care e plecată în Italia, a sunat-o și, așa cum fac toți părinții copiilor abandonați în centre, le promit că vin să îi ia acasă. După ce a închis telefonul, Roberta a început să plângă, noi crezând că de dorul mamei, dar când am întrebat-o de ce plânge mi-a spus: «A zis mama că vine să mă ia». Noi le păstrăm alocațiile și le punem în cont, iar când pleacă de la noi le dăm cardul, ca să aibă și ei ceva bănuți. Am avut multe satisfacții, dar și unele dezamăgiri. Mulți copii pe care i-am crescut aici au făcut școli și au devenit oameni, și-au luat zborul, au propriile lor familii acum”.

Fiica lui Marius și a Valeriei Ciugudean, Sidonia Ciugudean s-a născut la 18 iunie 1929, în Alba Iulia. Doamna Nachtigal a absolvit Facultatea de Biologie la Universitatea din Cluj și a făcut cercetări la Institutul Oncologic din București. A predat Genetica la Universitatea din București și a lucrat la Institutul Cantacuzino, unde se producea vaccinul poliomielitic. În 1981 s-a mutat împreună cu familia în Columbia, SUA, unde a lucrat ca specialist în cercetare la USC School of Medicine. A fost căsătorită cu Maurice Nachtigal, un reputat cercetător român care are un brevet pentru metoda de diagnosticare a cancerului în celulele umane. După moartea Sidoniei, a fost înființată în numele ei „Asociația Sidonia Ciugudean“.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

”Off copil frumos, drum lin spre cer! Prea repede ai plecat”– Mesaje de condoleanțe pentru Darius, tânărul din comuna Fărău care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Off copil frumos, drum lin spre cer! Prea repede ai plecat”– Mesaje de condoleanțe pentru Darius, tânărul din comuna Fărău care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1 Moartea lui Darius Miclea, adolescentul de 18 ani decedat sâmbătă, 18 ianuarie 2025, în accidentul mortal de pe DN 1, în zona localității Miraslău, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea