Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: „Aici trebuie să fie elitele. Oamenii care pregătesc specialiști. Noile legi ale Educației sunt extrem de benefice”
Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: „Aici trebuie să fie elitele. Oamenii care pregătesc specialiști. Noile legi ale Educației sunt extrem de benefice”
Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a transmis câteva informații referitoare la noile legi ale Educației promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu, care vor provoca o serie de schimbări și în mediul universitar din țara noastră.
Printre schimbările dorite de noile legi, se propune și eliminarea criteriului de doctorat pentru funcția de asistent universitar. În acest sens, rectorul Daniel Breaz a precizat următoarele, într-un interviu acordat ziarulunirea.ro:
„Sunt extrem de benefice. Un doctorat la nivelul de asistent universitar este prea puțin relevant, pentru că pot să fie tineri foarte bine pregătiți, să fie foarte buni didacticieni, care să se ocupe de seminarii, de lucrări de laborator, să se ocupe de pregătirea tinerilor și a studenților.
Nu cred că cineva care vine în învățământul superior din România vine cu gândul de a rămâne asistent până se pensionează.
Toată lumea vine pentru a se dezvolta și din punct de vedere personal și atunci clar că va urma un doctorat, clar că va încerca să obțină toate condițiile necesare pentru a urca pe treptele valorice universitare, să ajungă până la a avea calitatea de profesor universitar.
Remunerația și beneficiile oferite de către un loc de muncă reprezintă la rândul lor criterii decisive în alegerea unui loc de muncă pentru un tânăr aflat la început de carieră. Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia consideră că s-au făcut progrese importante în oferirea unor condiții propice pentru angajații din mediul universitar, față de situația întâlnită în cursul anilor precedenți.
„Depinde cu cine ne comparăm, dacă pachetul respectiv este sau nu atractiv. Suntem în România, avem niște salarii, eu spun și chiar am făcut parte din acel Guvern care a susținut creșterea salarială în Învățământ, salarii care la un moment dat într-adevăr erau diferențiate și mult mai mari față de salariile de dinainte de Guvernul din care am făcut parte.”
Niciodată, putem spune, că un salariu poate nu este suficient.
Pentru a atrage oamenii și elitele pentru învățământul superior, eu spun că se mai pot face creșteri salariale și pachete pentru ca tinerii să își poată crește în liniște o carieră universitară. Dacă stai să te gândești la ziua de mâine cu ce plătești curentul, gazele, pâinea și cu ce te hrănești, nu te mai poți gândi la o teză de doctorat, la dezvoltarea profesională, la elaborarea unor lucrări științifice.
Trebuie să se creeze tinerilor care doresc să urmeze o carieră didactică un confort. Există loc și de mai bine dar, față de ceea ce a fost, este bine pentru că a fost conștientizat acest lucru. Atunci când eram membru al Guvernului, s-au făcut niște creșteri bunicele de salarii, care au făcut mai atractive pozițiile universitare.
Aici trebuie să fie elitele. Oamenii care pregătesc specialiști. Nu poți cu specialiști slabi să pregătești specialiști foarte buni.”, a transmis rectorul Daniel Breaz.
Creșterea duratei studiilor universitare de doctorat de la trei la patru ani, stabilirea posibilității, pentru studentul-doctorand, de a desfășura activități didactice remunerate și limitarea numărului de doctoranzi ce vor putea fi coordonați de conducătorul unui astfel de program de studii sunt doar câteva dintre schimbările ce vor apărea în următoarea perioadă la regulile învățământului superior.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii