Rămâi conectat

Politică Administrație

Dan Simedru, deputat PNL de Alba: Sistemul de sănătate poate deveni o problemă de siguranță națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sistemul de sănătate se află într-o criză profundă, care afectează siguranța populației. Principala cauză a crizei prelungite este subfinanţarea cronică, perpetuată de PSD. (România e pe antepenultimul loc în clasamentul alocărilor bugetare pentru sănătate ale statelor membre UE, înaintea doar a Letoniei și a Ciprului).

 

Dan SimedruRomânia investeşte cel mai puţin în sănătate în raport cu numărul de locuitori (753 de euro per locuitor, în anul 2012). Austria alocă 3.676 de euro per locuitor iar Germania – 3.613 de euro perlocuitor. Potrivit Colegiului Medicilor, circa 21.000 de medici au plecat din ţară după 1990. Dintre aceştia, 14.100 au părăsit sistemul de sănătate din România după 1 ianuarie 2007.

 

Un sistem sanitar subfinanţat, cu servicii medicale de calitate inferioară, este una dintre cauzele scăderii demografice din România, de la 21,6 milioane de locuitori, în anul 2002, la 20,1 milioane de locuitori, în anul 2011.

Situația medicilor din România este îngrijorătoare. Normativele Ministerului Sănătății arată clar faptul că numărul medicilor din spitale este de 13.521, în condițiile în care necesarul este de 26.000.

 

Salariile sunt și ele foarte mici sau neconforme cu pregătirea cadrelor medicale: O asistentă în prezent câştigă 867 de lei, un medic rezident are un salariu de 800 de lei (la care se adaugă o bursă de 670), iar un medic primar are3.300 de lei.Colegiul Medicilor din România semnalează faptul că migraţia medicilor a crescut şi în 2014, fiind înregistrate 2.450 de cereri pentru eliberarea certificatelor care permit munca în străinătate, estimându-se că anual intră în sistem 3.000 de doctori şi ies aproape 3.500 (prin migrație, pensionare și deces).

 

E posibil ca, peste patru ani, să nu mai existe 13.500 de medici în spitale, ci doar 6.000, dacă nu se rezolvă marile probleme din sistem.

Avind in vedere cele prezentate mai sus, majorarile de 25% promise de guvernul Ponta nu reprezinta o sulutie reala, efectul lor fiind ca si efectul unui calmant in cazul unei fracturi- ajuta, dar nu rezolva problema. De aceea PNL propune cinci solutii concrete:

1.Finanțare. PNL propune alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. PNL consideră că migrația medicilor reprezintă un atac la securitatea națională, în condițiile în care, în acest moment, în spitale sunt jumătate din necesarul de medici (sunt 13.521 de medici, necesarul fiind de 26.000 de medici!).

2.Consultare politică. PNL cere consultare politică pe această temă, astfel încât reforma sistemului medical să fie asumată de toți liderii politici, pentru a i se asigura continuitate.

3.O nouă lege. PNL propune o nouă Lege a sănătății, care să răspundă nevoilor actuale ale sistemului. PSD a promis doar, dar nu a făcut nimic.

4.Transparentizarea avansărilor.

PNL propune ca, pe lângă majorările salariale, transparentizarea avansării în cariera medicală și accesul în spitalele universitare să devină efective.

5.Specializări gratuite. PNL propune ca medicilor trebuie să li se asigure și alte avantaje precum accesul gratuit la programe de pregătire profesională sau cursuri internaționale de specialitate.

Pe linga aceste solutii mai propunem si un pachet de masuri stimulative pentru a acoperi zonele critice unde populatia nu beneficiaza de asistenta medicala la nivelul standardelor civilizate. Astfel PNL propune un pachet preferențial stimulativ pentru medicii care se stabilesc în mediul rural. Programul „Casa Medicului“, constând în organizarea unor imobile adecvate, puse la dispoziție de autoritățile locale, pentru asistență sanitară primară,farmacie și locuință pentru medicii comunității rurale este o solutie pe care o sustinem.

Am convingerea ca numai un dialog politic real pornit de la solutiile prezentate mai sus va rezolva cu adevarat aceasta criza. Cresterile hazardate de salarii si legalizarea spagii din spitale sunt un tratament prost si nepotrivit pentru un sistem care are nevoie de o reforma reala.

 Declarație

Deputat PNL de Alba

Dan Coriolan Simedru


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea