Dacă merg zilnic la grădiniță, copiii din familiile fără posibilități ar putea primi tichete în valoare de 50 de lei pe lună
Un proiect legislativ votat de Senat propune acordarea de tichete sociale, în valoare de minimum 50 de lei, pentru copiii care provin din familii fără posibilități și care frecventează zilnic grădinița. Tichetele vor fi acordate pentru fiecare copil înscris în program și pot fi folosite în scopul achiziționării alimentelor, produselor de îmbrăcăminte și rechizitelor, potrivit Avocatnet.ro
Propunerea legislativa L264/2015 privind acordarea unor beneficii sub forma de tichete sociale, in vederea cresterii accesului si prezentei in invatamantul prescolar a copiilor dezavantajati a fost inscrisa pe ordinea de zi a senatorilor pe 15 iunie 2015, dupa ce primise avizele favorabile de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Consiliul Legislativ si Consiliul Economic si Social.
In sedinta din 29 iunie 2015, Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a adoptat proiectul de lege, care a primit 117 voturi “pentru”, unul “impotriva” si doua abtineri.
Pentru a-si incheia parcursul legislativ si a se putea aplica, documentul trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, promulgat de Presedintele Romaniei si apoi publicat in Monitorul Oficial.
Documentul senatorilor isi propune sa-i stimuleze pe parinti sa-si aduca copiii la gradinita, oferindu-le acestora tichete sociale conditionate de prezenta zilnica a celor mici.
Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educational nu este supus impozitarii si nici nu se ia in calcul la stabilirea unor obligatii legale de intretinere sau la stabilirea veniturilor in baza carora se acorda beneficii de asistenta sociala sau alte prestatii sociale.
Fiecare tichet social va valora cel putin 50 de lei
Documentul prevede ca valoarea nominala lunara minima a stimulentului educational sa fie de 0,1 ISR (indicator social de referinta), pentru fiecare copil beneficiar.
Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil inscris in program va beneficia de cel putin 50 de lei pe luna.
In anumite cazuri, autoritatile administratiei publice locale pot aproba alocarea unui sprijin cu o valoare nominala mai mare decat valoarea minima.
Care sunt conditiile in care se pot acorda aceste ajutoare?
Pentru a putea beneficia de stimulentele educationale oferite de autoritatile administratiei publice locale copiilor din familii sarace, este necesar sa fie indeplinite anumite conditii:
- varsta minima a copilului sa fie de 3 ani, implinita oricand pe parcursul anului scolar curent;
- copilul sa nu fie mai mare de 6 ani, varsta implinita dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
- venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoana.
Proiectul de lege prevede ca stimulentele educationale sa fie acordate sub forma tichetelor sociale, care pot fi obtinute, la cerere, de unul dintre parinti sau de persoana desemnata pentru intretinerea copilului.
Tichetele sociale vor fi acordate de catre autoritatile administratiei publice locale, care vor hotari asupra procedurii de acordare a sprijinului pentru invatamantul prescolar, dar si asupra modalitatii de identificare a beneficiarilor.
Totodata, initiativa legislativa prevede ca acordarea tichetelor sociale va fi conditionata defrecventa regulata la gradinita a copiilor din familiile beneficiare.
Astfel, copiii trebuie sa fie zilnic prezenti la gradinita, cu exceptia absentelor motivate, ce pot fi de 2 feluri:
- absente medicale – motivate, pentru care parintii trebuie sa aduca scutiri medicale corespunzatoare perioadei in care copiii au lipsit;
- invoiri – cei mici pot fi invoiti de parinti maximum 3 zile pe luna, cu conditia anuntarii cadrelor didactice.
Tichetele sociale vor putea fi utilizate pentru achizitionarea produselor alimentare si/sau de igiena, a produselor de imbracaminte si rechizitelor.
Proiectul interzice transformarea tichetelor in bani si utilizarea acestora pentru achizitionarea bauturilor alcoolice sau a tigarilor. Cei care incalca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniti, iar titularul dreptului va trebui sa returneze sumele utilizate catre autoritati.
Sursa Avocatnet.ro
Foto arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 3 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 7 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi