Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Dacă merg zilnic la grădiniță, copiii din familiile fără posibilități ar putea primi tichete în valoare de 50 de lei pe lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect legislativ votat de Senat propune acordarea de tichete sociale, în valoare de minimum 50 de lei, pentru copiii care provin din familii fără posibilități și care frecventează zilnic grădinița. Tichetele vor fi acordate pentru fiecare copil înscris în program și pot fi folosite în scopul achiziționării alimentelor, produselor de îmbrăcăminte și rechizitelor, potrivit Avocatnet.ro

gradinita Scoala Altfel08Propunerea legislativa L264/2015 privind acordarea unor beneficii sub forma de tichete sociale, in vederea cresterii accesului si prezentei in invatamantul prescolar a copiilor dezavantajati a fost inscrisa pe ordinea de zi a  senatorilor pe 15 iunie 2015, dupa ce primise avizele favorabile de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Consiliul Legislativ si Consiliul Economic si Social.

In sedinta din 29 iunie 2015, Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a adoptat proiectul de lege, care a primit 117 voturi “pentru”, unul “impotriva” si doua abtineri.

Pentru a-si incheia parcursul legislativ si a se putea aplica, documentul trebuie sa fie adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, promulgat de Presedintele Romaniei si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Documentul senatorilor isi propune sa-i stimuleze pe parinti sa-si aduca copiii la gradinita, oferindu-le acestora tichete sociale conditionate de prezenta zilnica a celor mici.

Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educational nu este supus impozitarii si nici nu se ia in calcul la stabilirea unor obligatii legale de intretinere sau la stabilirea veniturilor in baza carora se acorda beneficii de asistenta sociala sau alte prestatii sociale.

Fiecare tichet social va valora cel putin 50 de lei

Documentul prevede ca valoarea nominala lunara minima a stimulentului educational sa fie de 0,1 ISR (indicator social de referinta), pentru fiecare copil beneficiar.

Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil inscris in program va beneficia de cel putin 50 de lei pe luna.

In anumite cazuri, autoritatile administratiei publice locale pot aproba alocarea unui sprijin cu o valoare nominala mai mare decat valoarea minima.

Care sunt conditiile in care se pot acorda aceste ajutoare?

Pentru a putea beneficia de stimulentele educationale oferite de autoritatile administratiei publice locale copiilor din familii sarace, este necesar sa fie indeplinite anumite conditii:

  • varsta minima a copilului sa fie de 3 ani, implinita oricand pe parcursul anului scolar curent;
  • copilul sa nu fie mai mare de 6 ani, varsta implinita dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoana.

Proiectul de lege prevede ca stimulentele educationale sa fie acordate sub forma tichetelor sociale, care pot fi obtinute, la cerere, de unul dintre parinti sau de persoana desemnata pentru intretinerea copilului.

Tichetele sociale vor fi acordate de catre autoritatile administratiei publice locale, care vor hotari asupra procedurii de acordare a sprijinului pentru invatamantul prescolar, dar si asupra modalitatii de identificare a beneficiarilor.

Totodata, initiativa legislativa prevede ca acordarea tichetelor sociale va fi conditionata defrecventa regulata la gradinita a copiilor din familiile beneficiare.

Astfel, copiii trebuie sa fie zilnic prezenti la gradinita, cu exceptia absentelor motivate, ce pot fi de 2 feluri:

  • absente medicale – motivate, pentru care parintii trebuie sa aduca scutiri medicale corespunzatoare perioadei in care copiii au lipsit;
  • invoiri – cei mici pot fi invoiti de parinti maximum 3 zile pe luna, cu conditia anuntarii cadrelor didactice.

Tichetele sociale vor putea fi utilizate pentru achizitionarea produselor alimentare si/sau de igiena, a produselor de imbracaminte si rechizitelor.

Proiectul interzice transformarea tichetelor in bani si utilizarea acestora pentru achizitionarea bauturilor alcoolice sau a tigarilor. Cei care incalca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniti, iar titularul dreptului va trebui sa returneze sumele utilizate catre autoritati.

Sursa Avocatnet.ro

Foto arhiva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea