”Cutia Pandorei” de la fostul OJPDRP Alba a fost deschisă de un tânăr fermier care a declarat mai multe oi, pentru a primi finanțare europeană

*Procurorii DNA au descoperit că fostul director – Farcaș Florian -, care locuiește într-o pensiune construită cu fonduri europene, întocmea proiecte și lua comisioane pentru consiliere

Cercetările și perchezițiile efectuate de DNA, marți dimineața, la două dintre instituțiile din Alba care se ocupă cu fondurile europene pentru agricultori, au fost declanșate de suspiciunea de fraudă în cazul unui tânăr fermier din Ighiu.

CITEȘTE ȘI: FOTO, VIDEO: Percheziții DNA la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Alba și la OJFIR Alba, într-un dosar de corupție cu fonduri europene

Astfel, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la existenţa unei suspiciuni de fraudă împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene în legătură cu proiectul „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe – Ioan”, care face obiectul contractului de finanţare C112021170100229/ 30.08.2012, unde solicitantul sprijinului financiar ar fi declarat în fals animalele (ovinele) deţinute ca fiind născute recent, pentru ca prin aceasta animalele să fie încadrate într-o altă categorie de eligibilitate, ceea ce conduce la aprobarea proiectului depus şi la acordarea, în mod injust, a sprijinului nerambursabil, în cuantum de 40.000 euro pe proiect, echivalent în lei.

În urma cercetărilor efectuate se reține că, la data de 13.01.2012, beneficiarul Giurgiu Gheorghe Ioan a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), O.J.P.D.R.P. Alba, cererea de finanţare pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, cu denumirea „Instalare tânăr fermier Giurgiu Gheorghe Ioan”, în cuprinsul căreia a declarat – în fals – că ovinele pe care le deţine în cadrul fermei sale, în număr de 148, sunt născute în perioada 02.02 – 26.02.2011, încadrându-se la categoria „Oi – alte oi”, criteriu care a determinat mărirea, în mod artificial, a dimensiunii fermei din punct de vedere al calculului unităţilor de dezvoltare economică (UDE), împrejurare care a condus, în final, la declararea solicitantului ca eligibil pentru finanţare pe Măsura 112, acesta primind, în urma semnării contractului de finanţare nr. C112021170100229/30.08.2012, prima tranşă a ajutorului financiar din fonduri europene nerambursabile în cuantum de 103.759 lei.

În cuprinsul dosarului cererii de finanţare, solicitantul Giurgiu Gheorghe Ioan a justificat datele de naştere ale ovinelor deţinute în cadrul fermei prin depunerea formularului de mişcare seria C nr. 3520969, întocmit de medicul veterinar Dumitru Dorin, al cărui conţinut a fost modificat, prin introducerea de menţiuni suplimentare faţă de exemplarul original, respectiv menţiunile privind datele false de naştere a ovinelor, în perioada 02.02 – 26.02.2011.

Din evidenţele existente în baza de date a Direcţiei  Sanitar – Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor – Registrul exploataţiilor – rezultă datele de naştere reale ale aceloraşi animale din cadrul exploataţiei, respectiv în perioada 2005 – 2008.

Din declaraţia suspectului Giurgiu Gheorghe Ioan a reieşit faptul că cererea de finanţare i-a fost întocmită de numitul Farcaș Florian, fost director al O.J.P.D.R.P. Alba până în anul 2010)”, spun procurorii.

*Farcaș Florian are selectat şi un proiect depus în cadrul Măsurii 313, care are ca obiect construirea unei pensiuni, pe care însă beneficiarul o foloseşte pe post de casă de locuit 

Efectuându-se verificări pe site-ul Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – www.apdpr.ro – a fost identificat proiectul M01.12.7.01.00142 din 14.05.2012, aferent Măsurii 313, intitulat „Construire Pensiune agroturistică, comuna Ighiu, localitatea Şard, judeţul Alba”, care are ca beneficiar Farcaș Simona Adriana PFA, soţia numitului Farcaș Florian”, mai arată procurorii DNA.

*Fostul director Farcaș s-a implicat în întocmirea de proiecte pe care ulterior le-a și aprobat

Mai mult, Farcaș Florian a încălcat prevederile codului de conduită  privind evitarea situaţiilor de incompatibilitate şi conflict de interese de către personalul implicat în gestionarea programelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, implicându-se, în mod direct, sub paravanul unor firme de consultanţă pe care le gestionează prin interpuşi, în întocmirea de proiecte, care, ulterior, au fost evaluate, respectiv aprobate la plată de către colegi ai săi sau, chiar, de către el însuși,

Astfel, în perioada în care a deţinut funcţia de director al OJPDRP Alba, fiind susţinut și favorizat atât de şeful serviciului de evaluare din cadrul CRPDRP Centru Alba Iulia, Străjan Vlademir, cât şi de directorul din acel moment al centrului, Ionescu Marian (în prezent director general al CRPDRP Centru Alba Iulia), Farcaș Florian a întocmit, în timpul programului de lucru şi în prezenţa colegilor de birou, diverse proiecte, având asupra sa chiar şi ştampilele beneficiarilor, în scopul autentificării documentaţiilor. 

Semnificativ, în acest sens, este cazul proiectului aferent construirii unei pensiuni în localitatea Almaşu Mare (Zlatna, jud. Alba), în valoare de 401.000 euro, depus de SC Nicoleta Styl SRL, din localitatea Ighiu, jud. Alba, având ca asociat / administrator pe Dreghiciu Maria Nicoleta, pentru aprobarea căruia Farcaș Florian a primit o parcelă de teren în  suprafaţă de aproximativ 600 metri pătraţi în intravilanul municipiului Alba Iulia (zona cartierului Miceşti).

În acest mod, Farcaș Florian a întocmit, numai în cursul lunii decembrie 2011, aproximativ 20 proiecte, la un tarif de 500 lei per aplicaţie, care au fost depuse pentru finanţare în cadrul PNDR la selecţia de proiecte din luna aprilie 2012, pe măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri„, precizează DNA.

*Consiliere pe comisioane consistente pentru înființarea unor ferme, cu fonduri europene

Totodată, în schimbul unor comisioane consistente (circa 2% din valoarea unui proiect), Farcaș Florian l-a consiliat/ sprijinit pe Merca Ioan-Liviu, asociat/ administrator al SC MM AGROMER SRL Belin, jud. Covasna, pentru întocmirea proiectelor finanţate din fonduri europene în cadrul PNDR „Construire complex zootehnic porci la îngrăşat”, depus de SC CARNICOM S.R.L. Belin, în valoare de 6.634.188 lei, şi „Înfiinţare fermă zootehnică porc gras”, depus de SC MERCATOP S.R.L. Belin, în valoare de 6.643.878 lei”, se arată în referatul DNA.

Facem precizarea că cercetarea într-o cauză penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

xxl 25 noiembrie 2014 at 20:21

” fostul director – Farcaș Florian -, care locuiește într-o pensiune construită cu fonduri europene, întocmea proiecte și lua comisioane pentru consiliere ”

Ha ha ha… dar este singurul ? Numai pe el l-au gasit „vestitii” procurori de Alba ?

Noi nu facem pomeni! 25 noiembrie 2014 at 22:09

Urmeaza si protectorii lui. Asta a fost mai fudul a inceput sa nu se mai ascunda!

senza nome 26 noiembrie 2014 at 1:29

Nu e chiar asa cum credeti voi ma cretinilor!!!ati vrea voi sa aveti bani multi!!!…iar pe gheorghe giurgiu la puscarie…merita pentru ca a falsificat dosare doar sa ia cat mai multi bani!!

mihai 26 noiembrie 2014 at 10:55

domnilor, extindeti cercetarile si la firmele care se ocupa cu proiecte POSDRU…ce veti gasi acolo o sa va socati…

lucky 27 noiembrie 2014 at 9:21

ceea ce se descrie in articol, este o chestie generalizata in toata aceasta agentie, începând de la Bucuresti, pana la ultimul expert. O adevarata mafie a fondurilor europene. toata lumea stie, dar nimeni nu face nimic pentru a incetini raspandirea acestui „flagel”, ce sa mai vorbim de oprirea lui. Oricum taxa de 500 lei este mica, alti percepeau intre 5-10% din valoarea proiectului. Iar Angajati care au proiecte pe ei, pe soyi/sotii, copii, parinti sau mai ales pe „interpusi”, si asta nu ar fi nimic daca se multumeau doar cu un proiect. Dar dupa ce au prins gustul banilor europeni, nu se mai pot opri. Problema este ca acesti „beneficiari” nu sunt adevaratii fermieri care ar trebui sa acceseze acesti bani.

Fantozzi 27 noiembrie 2014 at 13:55

Eu il cunosc pe Gheorghe Giurgiu si pot sa va spun ca este un adevarat mafiot care nu se mai satura de bani….cu atatia bani care le avea nu platea nici macar la ciobani…este un infometat dupa bani…ce sa mai zic de alti care fac proiecte ..sunt mai saraci decat aia care au ferme de oi…mituia pe acei domni sa faca proiecte ptr bani…Gheorghe a falsificat multe lucruri din care si facturi ecc…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...