Curtea și împrejmuirile castelului Sâncrai urmează să fie amenajate: Consiliul Județean a cerut acordul de mediu din partea APM Alba
Curtea și împrejmuirile castelului Sâncrai urmează să fie amenajate: Consiliul Județean a cerut acordul de mediu din partea APM Alba
Mai multe zone din curtea castelului Sâncrai și din împrejurimi vor fi reabilitate într-un proiect cu o valoare aproximativă de 11.043.000. Căi de acces pietonale refăcute, o parcare pentru mașini mici și amenajarea unor locuri de evenimente, sunt doar câteva dintre propunerile Consiliului Județean Alba.
În cele 6 locuri care urmează să fie modernizate se propun următoarele modificări: realizarea împrejmurii imobilului, amenajarea unui sistem de alei pietonale, amenajarea unei zone de acces principal, amenajarea zonelor de evenimente, toaletarea arborilor și plantarea de arbori și arbuști adaptați la clima locală, înierbarea suprafețelor nepavate, păstrarea și menținerea ecosistemului adiacent râului Mureș, construirea unui pavilion exterior în aer liber, construirea unei zone de promenadă înspre râul Mureș, reabilitarea iazului existent, dotarea cu mobilier urban, dotarea cu cișmele de apă și hidranți, înființarea unui sistem de iluminat nocturn și a unui sistem de iluminat ambiental, amenajarea unei parcări pentru 9 autovehicule.
Conform documentației, aceste schimbări se datorează:
-Din punct de vedere econimc: necesitatea redării parcului valorii care a avut-o la înființare și pe care din diverse motive nu a putut-o păstra în decursul ultimelor decenii
-Din punct de vedere social: punerea în valoare a monumentului istoric – Castel Sâncrai redând întregului domeniu funcția de utilitate, evenimente culturale.
-Din punct de vedere estetic: amplasamentul propus spre amenajare se află în vecinătatea Castelului Sâncrai, ceea ce accentuează nevoia de intervenție asupra terenului.
Perioada de implementare a proiectului este de aproximativ 12 luni.
Povestea castelului de la Sâncrai începe în secolul XIX și este legată de cea a familiilor nobiliare Kemeny și Banffy. Construit după un model renascentist, perfect simetric față de axa de acces, castelul a trecut printr-o primă etapă de extindere în 1890, când s-a ridicat corpul de sud-vest și turnul acestuia, care au o expresie stilistică de baroc târziu, ușor eclectic, cu accente neoclasice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Dorin Nistor: „Nicolae Ciucă a sprijinit în mod direct economia Sebeșului. Vă îndemn să îl susținem!”
Publicitate electorală | Dorin Nistor: „Nicolae Ciucă a sprijinit în mod direct economia Sebeșului. Vă îndemn să îl susținem!” Provocările electorale din acest an ne-au adus în fața cetățenilor, iar răspunsul pe care l-am primit la Sebeș a fost clar: încredere! Ne-a fost încredințată misiunea de a administra în continuare proiectele Municipiului Sebeș, căci oamenii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi