Rămâi conectat

Actualitate

Curtea de Conturi critică Guvernul pentru alocarea unor sume importante din fondul de rezervă către biserici

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ultimul raport realizat de către Curtea de Conturi a României şi făcut public la începutul acestui an, este criticată practica Guvernului de alocare de sume importante din Fondul de rezervă bugetară, care nu se dovedesc a fi urgente sau neprevăzute, cum prevede legea.

“De remarcat”, se precizează în raport, „ este faptul că unităţile de cult beneficiază de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezervă bugetară, iar din notele de fundamentare nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanţarea din Fondul de rezervă bugetară.”

Mai mult, în document se afirmă că alocarea acestor sume de bani din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului s-a făcut fără a exista un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate.

Extras din Raportul public al Curţii de Conturi a României

“S-a constatat că şi în anul 2011 s-a continuat practica întâlnită în anii precedenţi de alocare de sume importante din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin emiterea de Hotărâri de Guvern între două rectificări bugetare pentru acţiuni care nu se dovedesc a fi urgente sau neprevăzute.

În anul 2011 au fost emise 60 de Hotărâri de Guvern prin care s-au alocat sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului diverşilor ordonatori principali de credite. De remarcat faptul că unităţile de cult beneficiază de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezervă bugetară. Din “notele de fundamentare” nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanţarea din Fondul de rezervă bugetară.

Astfel, prin HG nr. 101/2011, HG nr. 314/2011 şi HG nr. 403/2011 s-a aprobat suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2011 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011, cu suma totală de 36.000 mii lei, la capitolul 67.01 „Cultură, recreere şi religie”, titlul 59 „Alte cheltuieli”, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte pentru Catedrala Mântuirii.

Perpetuarea situaţiei constatate în anii precedenţi de a aloca sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului fără a exista un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate.

Sumele din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt primite de ordonatorii de credite fără a exista obligaţia de a fi rambursate şi fără a exista un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate.

S-a constatat totodată şi caracterul general al acestora, întrucât în majoritatea actelor normative emise pentru alocarea acestor fonduri nu este stipulată o destinaţie precisă, specifică, ci este folosită pentru destinaţia fondurilor sintagma „cheltuieli curente şi de capital”, ceea ce conduce la depersonalizarea fondurilor, la imperfecţiuni, interpretări şi subiectivism în ceea ce priveşte alocarea şi utilizarea acestor fonduri.

Chiar dacă, în cazul bugetelor locale, modalitatea de alocare a unor sume din fondul de rezervă bugetară este suplimentarea sumelor de echilibrare pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, acestea provin din fondul de rezervă bugetară şi trebuie să fie folosite doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute.”

Curtea de Conturi exercită funcţia de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, furnizând Parlamentului şi, respectiv, unităţilor administrativ-teritoriale rapoarte privind utilizarea şi administrarea acestora, în conformitate cu principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii. Curtea de Conturi are competenţa de a exercita auditul performanţei asupra gestiunii bugetului general consolidat, precum şi a oricăror fonduri publice.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea