Ziarul Unirea

Curtea de Conturi critică Guvernul pentru alocarea unor sume importante din fondul de rezervă către biserici

În ultimul raport realizat de către Curtea de Conturi a României şi făcut public la începutul acestui an, este criticată practica Guvernului de alocare de sume importante din Fondul de rezervă bugetară, care nu se dovedesc a fi urgente sau neprevăzute, cum prevede legea.

“De remarcat”, se precizează în raport, „ este faptul că unităţile de cult beneficiază de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezervă bugetară, iar din notele de fundamentare nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanţarea din Fondul de rezervă bugetară.”

ELIT

Mai mult, în document se afirmă că alocarea acestor sume de bani din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului s-a făcut fără a exista un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate.

Extras din Raportul public al Curţii de Conturi a României

“S-a constatat că şi în anul 2011 s-a continuat practica întâlnită în anii precedenţi de alocare de sume importante din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prin emiterea de Hotărâri de Guvern între două rectificări bugetare pentru acţiuni care nu se dovedesc a fi urgente sau neprevăzute.

În anul 2011 au fost emise 60 de Hotărâri de Guvern prin care s-au alocat sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului diverşilor ordonatori principali de credite. De remarcat faptul că unităţile de cult beneficiază de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezervă bugetară. Din “notele de fundamentare” nu rezultă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care să justifice finanţarea din Fondul de rezervă bugetară.

Astfel, prin HG nr. 101/2011, HG nr. 314/2011 şi HG nr. 403/2011 s-a aprobat suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2011 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2011, cu suma totală de 36.000 mii lei, la capitolul 67.01 „Cultură, recreere şi religie”, titlul 59 „Alte cheltuieli”, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte pentru Catedrala Mântuirii.

Perpetuarea situaţiei constatate în anii precedenţi de a aloca sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului fără a exista un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate.

Sumele din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt primite de ordonatorii de credite fără a exista obligaţia de a fi rambursate şi fără a exista un control privind atingerea obiectivului final prevăzut în actul normativ prin care au fost alocate.

S-a constatat totodată şi caracterul general al acestora, întrucât în majoritatea actelor normative emise pentru alocarea acestor fonduri nu este stipulată o destinaţie precisă, specifică, ci este folosită pentru destinaţia fondurilor sintagma „cheltuieli curente şi de capital”, ceea ce conduce la depersonalizarea fondurilor, la imperfecţiuni, interpretări şi subiectivism în ceea ce priveşte alocarea şi utilizarea acestor fonduri.

Chiar dacă, în cazul bugetelor locale, modalitatea de alocare a unor sume din fondul de rezervă bugetară este suplimentarea sumelor de echilibrare pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital, acestea provin din fondul de rezervă bugetară şi trebuie să fie folosite doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute.”

Curtea de Conturi exercită funcţia de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, furnizând Parlamentului şi, respectiv, unităţilor administrativ-teritoriale rapoarte privind utilizarea şi administrarea acestora, în conformitate cu principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii. Curtea de Conturi are competenţa de a exercita auditul performanţei asupra gestiunii bugetului general consolidat, precum şi a oricăror fonduri publice.

foto arhivă

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Stratul de uzură al pistei de atletism a Stadionului „Cetate” va fi finalizat săptămâna viitoare. Se lucrează și în zi de Sâmbătă

Stratul de uzură al pistei de atletism a Stadionului „Cetate” va fi finalizat săptămâna viitoare. Se lucrează și în zi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Stareta 5 martie 2013 at 9:04

Domnii guvernanti spera ca prin sponsorizarea bisericilor li se mai iarta din pacate, se mai spala si devin mai curati.Iar preotii pentru bani dau iertaciuni si unui criminal.Si uite asa o mana spala pe alta.Curat, murdar dlor. guvernanti.

dolfi 5 martie 2013 at 10:26

de fapt hotii din politica spera ca in cardasie cu popii corupti, decazuti si pacatosi vor avea in continuare votanti, pentru ca nu-i asa, un popor credul si dezinformat, e un popor bun de… muls.

suntem mari crestini (de doo mii de ani 😀 ), uniti „in cuget si-n simtiri”(manele, „folbal” si telenovele) suntem cinstiti si corecti, curati si muncitori! Ce mai, suntem poporul ales!

albaiulian indignat 5 martie 2013 at 10:00

Pt aceste nereguli plateste cineva ceva ? ceva sanctiuni,nimic nimic?.In sfarsit cineva vede nereguli dar ce folos? bani aruncati pe catedrala inutila doar ca sa ne dam mari in fata cui? Grandomanie paranoica!

BIS ORTODOXA O AFACERE 6 martie 2013 at 9:41

BISERICA ORTODOXA A AJUNS O AFACERE MURDARA.

GUVERNANTI POMPEAZA BANI IAR ‘SFINTIIIII”’ PARINTI (UNII CURVESC ,ALTI AM AUZIT CA VAND DROGURI PRIN BISERICILE LOR, ALTI SUNT PEDOFILI ETC)DAU SFATURI ENORIASILOR CREDULI DESPRE CUM SI CU CINE SA VOTEZE ! ASTA E ROMANIA ! DE ACEEA AM AJUNS UNDE AM AJUNS .INALTU’ FACE O CATEDRALA ,DAR CU CE COST ?? INCREDEREA IN BISERICA ORTODOXA ESTE INTR-UN PICAJ CONTINUU. CINE MAI MERGE LA BISERICA LOR?MI-E RUSINE SA MA MAI NUMESC ORTODOX.

BIS ORTODOXA O AFACERE 6 martie 2013 at 9:44

HUUUUUUU !!!!

RUSINE BISERICA ORTODOXA!!!

NUMAI BANI AVETI IN CAP !!!

LUATI PIELEA DE PE OAMENI SI VA FACETI VOI PALATE SI CATEDRALE …RUSINE PACATOSILOR

BRAVO PRESECAN 6 martie 2013 at 9:49

felicitati curajosului care a investigat acest material. cineva trebuie sa dea pe fata marsaviile acestei biserici. nu toti popii sunt la fel ,dar majoritatea sunt in rahat.. pana la urma se impute buba… buba noastra este biserica ortodoxa care ne duce in ratacire …asta e… felicitari inca o data d-lui presecan ..si va incurajam sa continuati sa demascati rahatul ascuns sub pres

Comentariile sunt oprite