Rămâi conectat

Ştirea zilei

Curtea de Apel îl judecă pe Toader Ignat în dosarul motorinei falsificate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Curtea de Apel Alba Iulia judecă joi, 20 ianuarie 2011, apelurile declarate de părţi în dosarul 22/107/2005, în care fostul şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei, Toader Ignat, a fost condamnat de către instanţa de fond, Tribunalul Alba, la 10 ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de înşelăciune în forme agravate. Tot judecătorii Tribunalului Alba, aşa cum aţi putut afla din cotidianul „Unirea” la momentul respectiv, l-au obligat pe inculpat şi la plata unor despăgubiri civile (în solidar cu firma la care era administrator) de peste 14 miliarde lei vechi către bugetul statului, SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba, SC „Perla Târnavei” SA Jidvei, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj şi două persoane fizice.
lValoarea prejudiciului ar salva bugetele unor instituţii publice
Pe lângă aceste sume de bani, amintite mai sus, alte 8,5 miliarde lei vechi va trebui să plătească, drept despăgubiri către bugetul statului (prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba), SC „Oil Petrocom” SRL Blaj, în solidar cu unul dintre administratori, faţă de care a încetat procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei. Acesta fusese trimis în judecată pentru uz de fals, referitor la unele facturi de combustibil, în privinţa cărora instanţa de judecată a dispus anularea.
Totalul pagubelor din această cauză, de 22,5 miliarde de lei vechi, stabilit de către expertize şi, pe baza acestora, de către magistraţi, însemna, la sfârşitul anului 2005 (an în care dosarul a intrat pe rolul instanţelor), peste 600.000 de euro. Urgentarea soluţionării acestui dosar şi a altora, din România, care trenează pe rolul instanţelor de mai mulţi ani şi în care statul a fost păgubit cu sume imense, ar reprezenta aducerea la buget a unor fonduri care în prezent figurează doar ca „găuri negre” şi care ar da o gură de oxigen economiei lovite de criză.
lToader Ignat are o „colecţie” de condamnări
Pe lângă pedeapsa principală de 10 ani de închisoare primită la instanţa de fond, Tribunalul Alba, Toader Ignat a fost condamnat şi la interzicerea unor drepturi (dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita funcţia de administrator). Tribunalul Alba a anulat şi suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni de închisoare pe care Judecătoria Blaj i-a aplicat-o lui Toader Ignat printr-o sentinţă penală din anul 2002.
Din pedeapsa totală de 10 ani de închisoare, acesta ar urma să beneficieze de scăderea perioadei de patru luni cuprinse între 9 aprilie 2004 şi 9 august 2004, timp în care s-a aflat în stare de arest preventiv.
Conform rechizitoriului procurorilor, Toader Ignat a fost trimis în judecată pentru că, prin intermediul societăţii comerciale „Stoian Ignat” SRL din Căpâlna de Jos, la care avea calitatea de asociat unic şi administrator, a pus în vânzare, la benzinăria amplasată în comuna Jidvei, o serie de combustibili falsificaţi, vânduţi către clienţi sub titulatura de benzină şi motorină. Combustibilii de tip „M”, „P” şi „NAFTA”, nefiind destinaţi funcţionării motoarelor autovehiculelor de orice fel, nu erau purtători de accize şi de taxe de drum, astfel că diferenţa până la aşa-numitul „preţ de pompă” intra fraudulos în buzunarele afaceriştilor. Mai mult, o mare parte din utilajele agricole, autocamioanele, autoturismele şi vehiculele care funcţionau pe benzină şi motorină din zonă, au avut defecţiuni serioase, dovedite prin actele depuse la dosar.
Pe lângă cei 10 ani de închisoare pe care i-a primit prin sentinţa Tribunalului Alba, Toader Ignat a mai fost condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă de 7 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, hotărârea judecătorilor din Capitală fiind deja atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi în această cauză, prejudiciul estimat în urma săvârşirii infracţiunilor se ridică la zeci de miliarde de lei vechi.
Fostul şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei este condamnat prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive, în alte trei dosare penale:
– o condamnare la şase luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere;
– o condamnare la trei luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare,
– o condamnare la un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru însuşirea fără drept a desenelor sau modelelor industriale (înregistrarea unor etichete şi denumiri de vinuri care aparţineau altei societăţi comerciale). (R.M.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

România are nevoie de liberalism pentru dezvoltare: Interviu cu Teodor ATANASIU, fost președinte al PNL Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

România are nevoie de liberalism pentru dezvoltare: Interviu cu Teodor ATANASIU, fost președinte al PNL Alba Citește și: FOTO | Maestrul Mihai Buculei, un îndrăgostit de Alba Iulia: Este celebrul sculptor care a creat Monumentul Unirii, care poate rezista până la 7000 de ani – La final de 2024 şi la vârsta de 62 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea