Curtea de Apel București a RESPINS anularea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân
Fundația Vier Pfoten a pierdut procesul de la Curtea de Apel București, unde a cerut anularea normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Instanța a respins cererea, dar decizia nu este definitivă și poate fi atacata cu recurs.
Reamintim că, pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii, care permite eutanasierea maidanezilor. Instanța a decis suspendarea normelor, la solicitarea fundatiei Vier Pfoten, unul dintre motive fiind că Legea câinilor fără stăpân prevede concesionarea serviciilor de gestionare a maidanezilor, doar ONG-urilor și fundațiilor, iar normele permit concesionarea/încredințarea sau delegarea acestor servicii firmelor. ONG-urile, însă, nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea și nu au capacitatea necesară să presteze aceste servicii, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.
Potrivit motivării instanței de la acea dată, „sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității” următoarele puncte:
– în lege este prevăzut că serviciul de ecarisaj poate fi concesionat doar ONG-urilor și fundațiilor. În norme, acest serviciu poate fi concesionat doar firmelor, iar, pe lângă concesionare, se adaugă ca modalități de atribuire delegarea și încredințarea.
– legea prevede un interval mai mare de lucru cu publicul, în adăposturile primăriilor, pentru adopții, iar normele un interval mai scurt.
– legea obligă doar adăposturile publice să respecte condițiile minime, pentru îngrijirea maidanezilor. Normele au extins această prevedere și la adăposturile ONG-urilor și fundațiilor.
– normele restrâng informațiile pe care autoritatea locală trebuie să le afișeze, înainte de intrarea în adăposturi, pe panouri stradale, referitor la locul de unde au fost capturați câinii, când au fost capturați și câți stau în cușcă.
– normele prevăd ca proprietarii să aibă asupra lor carnetul de sănătate al câinelui, atunci când ies cu acesta în spațiul public. În lege nu este prevăzută o asemenea măsură. Instanța consideră că prevederea din norme apare ca excesivă, și nefiind trecută în lege, cei care nu respectă prevederea, nu pot fi sancționați.
– legea prevede că autoritatea locală are voie să întreprindă activități de ecarisaj, doar pe teritoriul administrativ. Normele prevăd și încheierea de protocoale de colaborare și cu localitățile vecine. Instanța consideră că normele încalcă Legea administrației locale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 prevede că asigurații trebuie să înștiințeze asigurătorul RCA, în termen de 5 zile, în situația în care „informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. Citește și: ASIGURAREA de SĂNĂTATE 2024 […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 13 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999