Curtea de Apel București a RESPINS anularea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân
Fundația Vier Pfoten a pierdut procesul de la Curtea de Apel București, unde a cerut anularea normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Instanța a respins cererea, dar decizia nu este definitivă și poate fi atacata cu recurs.
Reamintim că, pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii, care permite eutanasierea maidanezilor. Instanța a decis suspendarea normelor, la solicitarea fundatiei Vier Pfoten, unul dintre motive fiind că Legea câinilor fără stăpân prevede concesionarea serviciilor de gestionare a maidanezilor, doar ONG-urilor și fundațiilor, iar normele permit concesionarea/încredințarea sau delegarea acestor servicii firmelor. ONG-urile, însă, nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea și nu au capacitatea necesară să presteze aceste servicii, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.
Potrivit motivării instanței de la acea dată, „sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității” următoarele puncte:
– în lege este prevăzut că serviciul de ecarisaj poate fi concesionat doar ONG-urilor și fundațiilor. În norme, acest serviciu poate fi concesionat doar firmelor, iar, pe lângă concesionare, se adaugă ca modalități de atribuire delegarea și încredințarea.
– legea prevede un interval mai mare de lucru cu publicul, în adăposturile primăriilor, pentru adopții, iar normele un interval mai scurt.
– legea obligă doar adăposturile publice să respecte condițiile minime, pentru îngrijirea maidanezilor. Normele au extins această prevedere și la adăposturile ONG-urilor și fundațiilor.
– normele restrâng informațiile pe care autoritatea locală trebuie să le afișeze, înainte de intrarea în adăposturi, pe panouri stradale, referitor la locul de unde au fost capturați câinii, când au fost capturați și câți stau în cușcă.
– normele prevăd ca proprietarii să aibă asupra lor carnetul de sănătate al câinelui, atunci când ies cu acesta în spațiul public. În lege nu este prevăzută o asemenea măsură. Instanța consideră că prevederea din norme apare ca excesivă, și nefiind trecută în lege, cei care nu respectă prevederea, nu pot fi sancționați.
– legea prevede că autoritatea locală are voie să întreprindă activități de ecarisaj, doar pe teritoriul administrativ. Normele prevăd și încheierea de protocoale de colaborare și cu localitățile vecine. Instanța consideră că normele încalcă Legea administrației locale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]