Curtea de Apel București a RESPINS anularea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân

Paul Voicu - Primar 2020

Fundația Vier Pfoten a pierdut procesul de la Curtea de Apel București, unde a cerut anularea normelor de aplicare a legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Instanța a respins cererea, dar decizia nu este definitivă și poate fi atacata cu recurs.

adapost 13 iunie043Reamintim că, pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a legii, care permite eutanasierea maidanezilor. Instanța a decis suspendarea normelor, la solicitarea fundatiei Vier Pfoten, unul dintre motive fiind că Legea câinilor fără stăpân prevede concesionarea serviciilor de gestionare a maidanezilor, doar ONG-urilor și fundațiilor, iar normele permit concesionarea/încredințarea sau delegarea acestor servicii firmelor. ONG-urile, însă, nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea și nu au capacitatea necesară să presteze aceste servicii, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.

ELIT

Potrivit motivării instanței de la acea dată, „sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității” următoarele puncte:

– în lege este prevăzut că serviciul de ecarisaj poate fi concesionat doar ONG-urilor și fundațiilor. În norme, acest serviciu poate fi concesionat doar firmelor, iar, pe lângă concesionare, se adaugă ca modalități de atribuire delegarea și încredințarea.

Mihail David - 2020

– legea prevede un interval mai mare de lucru cu publicul, în adăposturile primăriilor, pentru adopții, iar normele un interval mai scurt.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

– legea obligă doar adăposturile publice să respecte condițiile minime, pentru îngrijirea maidanezilor. Normele au extins această prevedere și la adăposturile ONG-urilor și fundațiilor.

– normele restrâng informațiile pe care autoritatea locală trebuie să le afișeze, înainte de intrarea în adăposturi, pe panouri stradale, referitor la locul de unde au fost capturați câinii, când au fost capturați și câți stau în cușcă.

– normele prevăd ca proprietarii să aibă asupra lor carnetul de sănătate al câinelui, atunci când ies cu acesta în spațiul public. În lege nu este prevăzută o asemenea măsură. Instanța consideră că prevederea din norme apare ca excesivă, și nefiind trecută în lege, cei care nu respectă prevederea, nu pot fi sancționați.

– legea prevede că autoritatea locală are voie să întreprindă activități de ecarisaj, doar pe teritoriul administrativ. Normele prevăd și încheierea de protocoale de colaborare și cu localitățile vecine. Instanța consideră că normele încalcă Legea administrației locale.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Aşa zis-a Burebista 23 martie 2015 at 12:22

Astea-s portiţele lăsate pentru cei care trebuie. În lege spune una şi în norme alta! Altfel cum să poată aplica amenzi organele de control când nu ştii ce să respecţi: legea sau normele!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...