Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie: Senatul a refuzat să prelungească perioada pentru care se poate cumpăra
Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie: Senatul a refuzat să prelungească perioada pentru care se poate cumpăra
Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care persoanele interesate pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2023: Noua formulă de calcul a pensiilor. Explicațiile ministrului Muncii
„Este încă o pedeapsă aplicată Diasporei de PSD și PNL, românii care muncesc peste hotare fiind principalii beneficiari ai măsurii. După ce au muncit mulți ani și au trimis bani în Romania, la pensie nu o să poată beneficia de munca lor, și asta numai din cauza PSD și PNL” spune senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.
Peste 30.000 de români ar beneficia de lege și, astfel, de drepturile lor contributive, dar Guvernul PSD invocă dificultăți tehnice în implementarea legii propuse.
Argumentul este fals în condițiile în care în ultimii ani românii au putut să își cumpere vechime.
Termenul inițial, 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților, condusă atunci de deputata Oana Țoiu.
„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate. Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, spune deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.
Legea merge la Camera Deputaților, Cameră decizională. În cazul aprobării ei, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condițiile în care au deja o contribuție minimă de 10 ani (inclusiv cumulată cu perioadele contributive din alte țări). În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte țări UE, acestea pot fi transferate în România și accesate de aici, o dată ce se îndeplinește termenul minim legal de 15 ani. Românii vor putea cumpără maximum 6 ani de vechime.
sursa: usr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate”
Profesorul ASE, Cristian Păun demontează mitul absenței suvernanismului în România: „De aia suntem coada Europei și a lumii civilizate când vine vorba de prosperitate” Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, demontează mitul absenței suvernismului în România, într-o nouă intervenție publică presărată, precum îi este obiceiul, cu argumente solide. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN 2024. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi