Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Cumpărarea de vechime în muncă 2021: Două mecanisme pentru completarea stagiului de cotizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cumpărarea de vechime în muncă 2021: Două mecanisme pentru completarea stagiului de cotizare

Contribuabilii care doresc să își acopere golurile din stagiul de cotizare la sistemul de pensii au la dispoziţie în acest an nu doar unul, ci două mecanisme prin care o pot face.

Primul este în vigoare din luna septembrie a anului trecut şi se va încheia la 31 august, iar cel de-al doilea va fi disponibil o dată cu intrarea în vigoare a noii legii a pensiilor, de la 1 septembrie. Important de menţionat este că dacă primul mecanism este valabil pe o perioadă limită, cel de-al doilea va putea fi accesat permanent.

Prin OUG 163/2020, Guvernul a reactivat, din 21 septembrie 2020, mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie. Această ordonanţă prevede că orice persoană nepensionată poate cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maximum şase ani.

Citește și: Vechimea în muncă 2021: Ce tipuri de concedii sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie

Contractul pentru cei maximum șase ani poate acoperi perioade dintre data la care persoana în cauză a împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Totuşi, încheierea unui contract şi plata sumelor aferente perioadelor care se doresc a fi completate trebuie să se facă până în data de 31 august 2021. Redacţia noastră a explicat pe larg acest mecanism de cumpărare a vechimii pentru pensie, toate articolele putând fi regăsite aici.

De la data de 1 septembrie a acestui an va intra în vigoare noua legea a pensiilor care prevede deja posibilitatea de a cumpăra vechime pentru pensie.

Legea 127/2019, care va înlocui actuala lege a pensiilor – Legea 263/2010 -, va oferi posibilitatea oricărei persoane cu un stagiu de cotizare de minim 10 ani să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru a-şi putea plăti, în rate, raportat la salariul mediu, contribuţiile pentru perioade care nu pot depăşi cinci ani. Perioadele vizate trebuie să fie unele în care nu s-a plătit contribuţia la pensii.

Important! Dacă mecanismul de cumparare a vechimii în muncă disponibil prin OUG 163 este valabil doar până la finalul verii, cel cuprins în noua lege a pensiilor este unul permanent, fără a avea o dată limită de încheiere.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată. Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Notă: Intrarea în vigoare a noii legii a pensiilor este prevăzută pentru data de 1 septembrie 2021, însă o eventuală amânare poate apărea oricând.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri

Mădălina Opriș

Publicat

în

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea