Cum vor fi diminuate facturile la energie: Statul va compensa cu 18 bani/kWh pentru electricitate și cu 25% pentru factura la gaze
Cum vor fi diminuate facturile la energie: Statul va compensa cu 18 bani/kWh pentru electricitate și cu 25% pentru factura la gaze
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat faptul că facturile românilor la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate, prezentând un proiect de ordonanță care prevedere facturi mai mici la electricitate pentru aproape 13 milioane de români, din aproape 6 milioane de gospodării, care au un consum lunar între 30 kWh și 200 de kWh. În cazul gazelor naturale, factura va scădea cu 25%, de această măsură beneficiind două treimi din gospodăriile din România.
„Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze”, a anunțat el.
În ceea ce privește energia electrică, ministrul a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.
„Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a spus Popescu.
Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh și că măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.
În ceea ce privește facturile la gaze naturale, acestea vor fi reduse cu 25%, a spus Virgil Popescu. 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, a adăugat el. Este vorba despre cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an.
„Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a spus ministrul.
El a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.
Ministrul a mai spus că ordonanța ar urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii