Cum va fi afectată România de criza economică. Analist economic: „Producția se va opri și va însemna un număr mare de șomeri”
Cum va fi afectată România de criza economică. Analist economic: „Producția se va opri și va însemna un număr mare de șomeri”
Despre cum va fi afectată România de criza economică a vorbit analistul economic Adrian Negrescu. Acesta a spus și cât contează faptul că ţara noastră are încă monedă proprie.
„Era o expresie cândva: dacă SUA strănută, Europa face gripă. Tradus în realitatea românească, înseamnă că dacă Europa face gripă, România, din păcate, intră la Terapie Intensivă. Dacă principalii noştri parteneri comerciali, Germania, Italia, Franţa, Spania, vor intra în recesiune, – iar toate semnalele arată că scăderea producţiei, a consumului din aceste ţări, pe fondul inflaţiei generate de război, se accentuează pe zi ce trece – înseamnă că economia românească va suferi un şoc semnificativ.
Se văd deja primele semnale. Inclusiv BNR, în raportul privind creşterea dobânzii cheie, ne anunţă că creşterea economică s-a redus semnificativ, iar industria şi-a temperat foarte mult avansul din primele două trimestre. Alături de consumul populaţiei, care nu mai performează la nivelul din primele două trimestre. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, practic, economia a intrat într-o zonă de stagflaţie, adică o creştere economică aproape de zero. Urmează o continuare a creşterii preţurilor, lucru pe care BNR îl vede continuând şi în următoarele luni, din perspectiva trendului”, a declarat economistul Adrian Negrescu.
„Din păcate, în condiţiile în care importăm mare parte din produsele care ţin de consumul populaţiei, de zona de servicii necesare pentru mediul de afaceri, faptul că avem o monedă naţională nu mai reprezintă aproape nimic. Din păcate sau din fericire, avem o economie euroizată, dependentă de euro. Dacă noi nu vom mai putea să exportăm către principalii noştri parteneri, înseamnă că bruma de economie românească pe care o mai avem va intra într-o recesiune. Producţia se va opri şi va însemna un număr mare de şomeri.
Din prisma valorii leului, din prisma faptului că avem o monedă naţională, în momentul de faţă acest lucru este un dezavantaj. Dacă am fi avut euro, investitorii ar fi ajuns mai repede la Bucureşti, ar fi avut mai multă încredere în economia românească şi ne-ar fi oferit dobânzi mai mici atunci când împrumută România. La fel şi populaţia, s-ar fi putut împrumuta la dobânzile din zona euro. Aşa, ne împrumutăm la dobânzile din România, care sunt cele mai mari din Europa, dobânzi de peste 10% pentru populaţie„, a mai declarat Adrian Negrescu, conform dcnews.ro.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii