Rămâi conectat

Actualitate

Cum trebuie să primim preotul cu ”botezul”. Sfaturi, tradiții și superstiții

Publicat

în

Cum trebuie să primim preotul cu ”botezul”. Sfaturi, tradiții și superstiții

Început de an. Începând cu 2 ianuarie până pe 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Începe deja să umble pe la ușile enoriașilor „popa cu botezul”.

Sfințirea locuinței reprezintă un ritual ortodox foarte important, ce are loc în fiecare început de an calendaristic și reprezintă o obligație pentru fiecare creștin.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan • Urări de Sfântul Ioan • Felicitări de Sfântul Ioan • SMS de Sfântul Ioan

Înaintea praznicului Botezului Domnului, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe preoţii merg în parohii, în casele enoriaşilor, pentru a le sfinţi stropindu-le cu agheazmă mare. Apa sfinţită de preot poartă în ea puterea curăţitoare şi sfinţitoare a harului dumnezeiesc şi aduce binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa creştinului.

Electrica Furnizare Discount

Preotul intră în casele tuturor credincioşilor pentru a-i cunoaşte mai bine, pe fiecare cu problemele sale, pentru a le stropi şi a le binecuvânta locuinţele. Se stropesc cu agheazmă toţi membrii familiei, casa, gospodăria, chiar şi animalele din curte, ca toate să primească binecuvântarea lui Dumnezeu, acum, la început de an. Este un semn al prezenţei lui Dumnezeu în inimile şi în casele oamenilor, un semn al acceptării prin credinţă a iubirii şi ocrotirii Părintelui Ceresc în viaţa noastră.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza este pregătită încă din ajun. Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, este o zi de asceză, o zi de post, o zi de curăţire şi de înălţare spirituală.

Credincioşii mai râvnitori ţin în această zi post negru sau nu mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. De asemenea, creştinul se îngrijeşte ca locuinţa lui să fie curată, deoarece preotul va stropi cu agheazmă în fiecare cameră. La vizita pastorală de Bobotează este bine să avem pe masă o lumânare aprinsă şi un vas curat în care se va pune agheazma. Aceasta se va consuma dimineaţa pe nemâncate sau la încheierea ajunării totale din ziua premergătoare Botezului Domnului.

Cu un mănunchi de busuioc se stropeşte în semnul Sfintei Cruci în toate încăperile, până la odovania praznicului trecută în calendar la data de 14 ianuarie. Credinciosul trebuie să ştie că apa sfinţită pe care o lasă preotul în vasele pregătite de ei este agheazmă mare din anii trecuţi. De aceea, agheazma ce rămâne se depozitează într-un recipient curat şi se pune la loc de cinste, alături de celelalte obiecte sfinţite din locuinţa noastră.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează

Legate de vizita preotului cu prilejul Bobotezei s-au păstrat şi unele tradiţii populare frumoase, cum ar fi „colindul de Bobotează”, dar şi unele superstiţii lipsite de conţinut duhovnicesc.

Una din aceste superstiţii este legată de firul de busuioc pe care preotul îl lasă în casă ca semn de binecuvântare. Există în popor credinţa, în special în rândul fetelor nemăritate, că dacă vei aşeza acel fir de busuioc sub pernă sau îl vei lega cu aţă roşie de deget înainte de culcare, în acea noapte vei visa pe cel ce îţi va fi soţ. Acest obicei ţine de latura folclorică şi nu trebuie încurajat, deoarece firul de busuioc este privit ca un obiect magic, ce poate prezice viitorul, concepţie străină de duhul ortodox. Nu busuiocul aduce noroc, ci agheazma este cea care, prin sfinţenia ei, aduce binecuvântarea în viaţa omului.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

Botezul Domnului este o sărbătoare a luminii şi a bucuriei şi nu trebuie umbrită cu practici superstiţioase, care nu fac nimic altceva decât să întoarcă cugetul omului de la cele cereşti spre cele pământeşti.

Sursa: ziarullumina.ro

Publicitate

Actualitate

FOTO| Județul Alba, cumpărat „bucată cu bucată” de o fundație cu sediul în Ungaria: Trei monumente istorice au fost achiziționate, dar Cadastrul a respins intabularea proprietăţii

Publicat

în

Județul Alba, cumpărat „bucată cu bucată” de o fundație cu sediul în Ungaria: Trei monumente istorice au fost achiziționate, dar Cadastrul a respins intabularea proprietăţii

O fundaţie cu sediul în Ungaria a cumpărat un ansamblu format din trei monumente istorice din Alba. Proprietarul terenului acuză ilegalităţi comise în procesul de vânzare-cumpărare.

Obiectul tranzacţiei l-a reprezentat Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţă din satul Băcăinţi, comuna Şibot, Alba. Cumpărătorul este fundaţia Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, iar vânzător – Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi.

Reprezentantul fundaţiei maghiare este preşedintele UDMR Alba, Ladányi Árpád Csaba, de profesie avocat, fost subprefect de Alba şi fost şef al Gărzii Financiare la nivel naţional. Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părţi a fost încheiat în data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei este de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie este inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi. Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea. Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice. Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la notar, dar, în data de 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect intabularea dreptului de proprietate.

Electrica Furnizare Discount

Acest lucru înseamnă că vânzarea nu s-a realizat în condiţii legale. Proprietarul terenului pe care se află monumentele, Adrian Căstăian din Sebeş, susţine că el a cumpărat legal terenul în 2019 de la o familie vecină care îl avea în proprietate de trei generaţii şi confirmă faptul că tranzacţia nu avea cum să fie legală. „S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar. Au mers cu subprefectul UDMR la Primăria Şibot şi au obţinut o poziţie în registrul agricol şi apoi un certificat fiscal cu care au mers la notar. Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins întăbularea dreptului de proprietate”, spune proprietarul terenului. Acesta susţine că Parohiei Reformate Băcăinţi i-a fost atribuit ilegal codul fiscal al Eparhiei Reformate Alba Iulia.

„Noaptea ca hoţii”

„Au venit noaptea ca hoţii crezând că au de a face cu o altfel de familie. Am fost pur şi simplu şocat. Nu contest faptul că, cândva, au fost proprietari, dar trebuiau să ceară dreptul de proprietate la primărie. Nu au făcut-o în termenul legal pentru că ştiau că vor primi teren în altă parte şi ei voiau monumentele. Nu am nicio problemă că sunt maghiari, dar trebuiau să respecte legea”, afirmă Andrei Căstăian. Evenimentul cultural-patriotic organizat de noul proprietar al monumentului istoric Sursa Andrei Căstăian Reprezentanţii fundaţiei maghiare nu au pierdut timpul şi au organizat sâmbătă, 16 octombrie, un eveniment public în apropierea monumentelor. S-a sărbătorit împlinirea a 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, din 13 octombrie 1479. Câţiva participanţi erau îmbrăcaţi în haine de husar, uniforma militară a militarilor maghiari din perioada secolelor 15 şi 16. Husarii aveau ca misiune apărarea graniţelor Imperiului Austro-Ungar.

Căstăian susţine că participanţii au săpat şi turnat beton pe terenul lui. „Au instalat un fel de plăcuţă comemorativă. Îmi pare rău că i-am lăsat să îşi ţină evenimentul. Voi face şi plângere penală pentru că nu este normal ce s-a întâmplat”, a completat acesta.

Se vrea restaurarea monumentelor

De cealaltă parte, avocatul Ladányi Árpád Csaba susţine că, cel mai probabil, situaţia va fi rezolvată în justiţie. „Vecinul s-a întăbulat pe o parte care este cimitir şi o parte monument istoric, respectiv pivniţa. Turnul bisericii din ce am studiat nu este întăbulat pe el. Această proprietate este a Bisericii Reformate, care, însă, nu a făcut o ridicare topografică a terenului. Am trimis o echipă acolo care lucrează la o situaţie topografică a terenului. Proprietatea vecinului se suprapune parţial peste proprietatea noastră. Noi considerăm că s-a întăbulat ilegal”, spune Ladányi Árpád, care este şi curator al Eparhiei Reformate Alba Iulia.

Avocatul afirmă că fundaţia care a cumpărat este înregistrată în Ungaria, iar demersul ar avea ca scop restaurarea monumentelor de la Băcăinţi. „Biserica Reformată nu are resurse financiare. Monumentele de la Băcăinţi sunt abandonate de peste 30 de ani. Trebuie restaurate şi incluse în circuitul turistic al judeţului. Este mai puţin important cine o face, dacă destinaţia este păstrată”, spune preşedintele UDMR Alba.

Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Matei Drâmbărean, afirmă că în situaţia monumentelor de la Băcăinţi nu există nicio problemă de patrimoniu ci, cel mult, una de suprapunere a unor terenuri. „Dacă există această suprapunere se va rezolva în instanţă.

Cumpărătorul şi-a asumat un proiect de restaurare a turnului, lucru foarte important având în vedere că se poate prăbuşi oricând. Au venit cu documente de proprietate şi pe baza acestora am spus că nu ne exprimăm dreptul de premţiune asupra monumentelor”, a completat Drâmbărean.

Citește mai mult

Actualitate

Românii nevaccinații anti-Covid își vor putea ridica pensia, alocația sau ajutoarele sociale fără restricții: Anunțul lui Raed Arafat

Publicat

în

Românii nevaccinații anti-Covid își vor putea ridica pensia, alocația sau ajutoarele sociale fără restricții: Anunțul lui Raed Arafat

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că, prin hotărârea de guvern aprobată luni, pensionarii nevaccinaţi nu vor avea restricţii în a-şi ridica pensia fizic, aceeaşi excepţie privind accesul în instituţiile publice fiind aplicată şi în cazul persoanelor nevaccinate care au de primit alocaţii pentru copii sau alte prestaţii sociale.

„Din punct de vedere al accesului la instituţiile publice şi la cele private, au fost prevăzute unele excepţii care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricţii să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii de copii etc. pot să intre să ridice aceste prestaţii”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Întrebat dacă la ANAF, la primărie, oamenii care vor să îşi plătească taxele vor putea intra fără certificat de vaccinare, el a precizat: „Plata taxelor nu cred”.

Electrica Furnizare Discount

„Vor trebui să fie totuşi – fie să plătească online, fie aşteaptă. Deci, la acest moment, am vorbit doar de prestaţiile sociale, adică să ridice pensie, să ridice orice, dar nu ca să intre să plătească alte chestii. Şi aici chiar la orice chestie putem să găsim 100 de excepţii necesare, nu vom aplica aceste excepţii acum. Adică, nu am dorit să facem un lockdown total într-o parte şi toată lumea – unii, bineînţeles, ziceau faceţi lockdown total – acum că se iau măsuri care totuşi restricţionează anumită mişcare şi încearcă să protejeze suntem întrebaţi de ce nu dăm 100 de excepţii. Nu avem cum. Sunt date excepţii pentru a funcţiona lucrurile normal în următoarele 30 de zile. Restul poate fi amânat sau peste tot se poate plăti online, deci toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile, cred că este ghiseul.ro şi acolo găsiţi cum să le plătiţi. (…) Din nou vă spun: la acest moment, astea sunt măsurile care se iau. Nu se vor mai da alte excepţii pentru intrare în clădiri publice. Şi la noi, la minister, şi oriunde, cine intră prezintă certificatul verde”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU a mai precizat că nu este obligatoriu certificatul verde pentru accesul în pieţe. „Pieţele sunt numai cu mască, nu este certificat verde pentru pieţe”, a spus Arafat.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Certificatul verde rămâne obligatoriu pentru cei care vor să meargă la mall: Raed Arafat explică neînțelegerile

Publicat

în

Certificatul verde rămâne obligatoriu pentru cei care vor să meargă la mall: Raed Arafat explică neînțelegerile

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a afirmat că certificatul verde rămâne obligatoriu pentru cei care vor să meargă la mall. Excepție fac persoanele care merg la mall la un centru de vaccinare pentru a se vaccina sau cei care merg la o unitate administrativă (n.r.: pașapoarte) cu programare.

„Între CNSU și HG emisă au fost unele diferențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul de translatare nu a fost foarte clar.

În centrele comerciale nu o să găsiți cuvântul mall pentru că nu există în legislație. Au existat și în hotărârea treacută, dar din cauza normelor juridice erau încadrate la 50% din persoane. Noi avem vaccinare sau trecere prin boală.

Electrica Furnizare Discount

La mall sau centrele comerciale e obligatoriu certificatul verde, vaccinat sau trecut prin boală. Se permite doar accesul celor care intră în mall să se vaccineze la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat: se intră, se iese din mall pe o zonă specială.

Mai e la pașapoarte la mall: acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte”, a spus Raed Arafat.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare