Cum sunt păcăliți șoferii să achite un RCA mai mare când își schimbă mașina
Firmele de asigurări obligă șoferii să plătească un RCA mai mare atunci când își schimbă mașina, deși, potrivit legii, istoricul unui șofer se transferă. Practic, şoferii care nu au făcut niciun accident ajung să achite cu aproape 30 la sută mai mult la poliţă atunci când îşi cumpără un alt autoturism.
Un şofer care schimbă maşina şi nu are accidente la activ ar trebui să primească un bonus la încheierea poliţei pentru noul autorism. Nu se întâmplă la fel în practică, spun specialiştii.
„Legea este lacunară în momentul de faţă. Într-adevăr, bonusul nu se transferă atunci când îţi cumperi o nouă maşină, în ciuda faptului că ai fost un şofer corect şi ani de zile ai acumulat să zicem un bonus 8. În momentul în care îţi achiziţionezi o nouă maşină, porneşti din nou de la bonus zero”, spune Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Service-urilor Independente, citat de b365. ro.
Asta deşi transferul este prevăzut clar într-o normă a Autorităţii de Supraveghere Financiară aflată în vigoare. De pierdut au românii care îşi schimbă maşina.
Practic, un şofer de 44 de ani care nu a avut accidente şi cumpără o maşină nouă plăteşte cu 118 lei mai mult pentru că istoricul său de şofer nu a fost luat în calcul la încheierea noii poliţe. Situaţia este ştiută de oficialii ASF, mai ales că primesc într-un an zeci de plângeri, dar nu pot face nimic. Singura soluţie este ca oamenii să depună reclamaţie.
„În mod normal trebuie să se transfere istoricul, în mod evident istoricul trebuie să te urmărească peste tot. Ce discutăm acum în grupele de lucru discutăm chiar un cazier al şoferului, că este pe camion sau este pe maşină”, susţine Mişu Negriţoiu, preşedinte ASF.
Persoanele care vor să îşi păstreze istoricul la schimbarea maşinii trebuie să depună la compania de asigurări o copie după actul de radiere al vechii maşini, după ultima asigurare si o copie după contractul de vânzare-cumpărare a noii maşini, scrie Gandul.info. (V.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]