Cum sa alegem prosoape de calitate
Dintre toate produsele textile pe care trebuie sa le decidem pentru casa, prosoapele sunt cele mai greu de ales, din cauza faptului ca, in magazin, toate arata bine si atragator. Abia dupa cateva folosiri sau, in cele mai dezastruoase cazuri, dupa o singura folosire, constientizam ca alegerea noastra nu a fost corecta si ca am aruncat bani pe un produs care, nu numai ca era ieftin, dar era de proasta calitate.
Un ghid care sa ne ajute sa distingem intre un prosop de calitate este mai dificil de orgazinat decat poate parea la prima vedere. In primul rand, cu foarte putine exceptii, caracteristicile acestora se modifica de la o firma la alta si de la un an la altul.
Sursa foto: Marbis
Apoi, zona geografica decide tot felul de notatii pe care le puteti gasi pe etichete, iar suma acestora poate fi mai mult decat derutanta. In final, un material de calitate nu certifica in mod obligatoriu un produs de calitate.
Despre materiale si… modul mercerizarii lor
Nu numai bumbacul poate fi mercerizat: exista o serie de fibre contemporane care pot fi supuse acestui proces. In credinta comuna, un prosop de bumbac este implicit un prosop de calitate; totusi, daca mercerizarea a fost superficiala, daca a fost prea mult hidroxid de sodiu (baza folosita in orice mercerizare, care ajuta la netezirea fibrelor) sau prea putin, rezultatul nu mai este satisfacator. Mercerizarea influenteaza toate caracteristicile unui prosop, de la finetea acestuia, la greutate, moliciune, si grad de absorbtie. Atunci cand comandati prosoape, asigurati-va ca au fost mercerizate corespunzator.
Inul si canepa sunt materiale absolut interesante atunci cand vine vorba de prosoape; cea din urma are o capacitate de absorbite foarte mare, dar este putin mai dura, oricare ar fi modul tratarii fibrei.
Daca doriti neaparat bumbac 100% (fara elastan, sau alte fibre care nu sunt neaparat un indiciu al lipsei de calitate a prosopului!), cautati bumbac provenit din culturi de traditie, cum este cea egipteana, cea indiana sau cea turca. Prosoapele din micro-bumbac sau din bumbac Pima sunt si ele solutii atragatoare.
Greutatea prosoapelor
Un prosop de calitate trebuie sa fie mai greu (g la m2) decat o haina textila de aceeasi marime. Greutatea decide gradul de absorbtie si durabilitatea in timp a prosopului, oricare ar fi originea materialelor folosite. Evitati prosoapele foarte usoare, pentru ca unele dintre acestea pur si simplu nu usuca suficient atunci cand sunt folosite.
Tesatura si marimea
Atata vreme cat greutatea si materialul au fost decise corespunzator, tipul tesaturii si marimea prosopului trebuie alese conform gusturilor dumneavoastra. Exista intr-adevar diferente de la un tip de tesatura la altul, dar majoritatea acestora sunt minore in raport cu impactul cu adevarat relevant pe care il au caracteristicile amintite mai sus.
Preturi pentru prosoape de calitate
Daca pretul este o problema, dar doriti totusi prosoape de prima mana, cautati in magazinele online, care ofera o gama mult mai variata si mai atractiva financiar decat magazinele de mercerie. Ofertele afisate pentru a atrage clienti noi sunt, in acest context, o excelenta solutie de a reduce si mai mult pretul pe care il platiti pentru prosoapele cumparate online.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Profesorul universitar, Cristian Păun: De ce eșuează mereu “modelul de dezvoltare al României”? Al nostru este un corolar al unuia keynesist, rudimentar și simplist
Profesorul universitar, Cristian Păun: De ce eșuează mereu “modelul de dezvoltare al României”? Al nostru este un corolar al unuia keynesist, rudimentar și simplist Profesorul universitar, originar din Alba, Cristian Păun, a explicat într-o postare pe pagina de Facebook de ce eșuează constant modelul de dezvoltare al țării noastre. Acesta a dezbătut motivele din spatele […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele
-
Actualitateacum 3 zile
VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an