Cum poți economisi bani în fiecare lună – Metoda japoneză
Dacă tehnicile tradiționale de economisire a banilor nu te-au ajutat prea mult până acum, atunci poate că metoda japoneză o va face. Metoda a fost inventată de Hani Motoko, prima femeie jurnalist a Japoniei, și a denumit-o ”Kakeibo” care înseamnă atât jurnal de economii, cât și denumirea unei mentalități. Motoka a venit cu ideea în 1904, cu scopul de a ajuta femeile ocupate să aibă o evidență a banilor.
La începutul fiecărei luni trebuie să îți notezi în jurnal cât ai de gând să cheltuiești, cât să economisești și de câți bani ai nevoie ca să-ți atingi obiectivul. Cu toate astea, trebuie să ai grijă la mentalitatea ta, pentru că dacă stai să te gândești la ce nu ai voie și ce nu poți să-ți cumperi atunci totul devine o obligație și vei renunța la economisire.
Cheltuielile tale trebuie notate în jurnal. Încearcă să eviți aplicațiile pe telefon, tabelele pe computere sau orice altceva și rămâi la clasica metodă a pixului pe hârtie. Astfel, trebuie să notezi suma pe care o încasezi în fiecare lună, să scazi obligațiile lunare (cum ar fi chiria), apoi restul rămâne pentru cheltuieli sau economii.
Mai apoi, trebuie să faci o listă cu nevoi și dorințe. Unele lucruri pot cădea în ambele categorii, cum ar fi hainele. Pentru a elimina confuzia, caută să încadrezi în nevoi lucrurile de care ai nevoie lunar, cum ar fi mâncarea și produsele de îngrijire. De asemenea, trebuie să eviți plata cu cardul și să plătești cât mai des cash, pentru că banii în format fizic te fac să înțelegi mai bine cât plătești.
După ce luna se termină, arunci o privire în jurnal, analizezi cum ai cheltuit banii și înțelegi mai bine cum merg treburile în viața ta financiară. Astfel, de la o lună la alta vei vedea că ajungi să economisești mai mult și să cheltui mai puțini bani pe lucruri inutile.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]