Cum pot fi despăgubite victimele furtunii de duminică care a lăsat în urmă persoane decedate și rănite, copaci căzuți, locuințe fără curent, mașini avariate
Furtuna puternică de duminică după-masa a avut ca urmări în județul Alba 6 persoane rănite, 10 acoperişuri căzute, peste 15.000 de gospodării fără curent, zeci de copaci căzuți și drumuri blocate. Dar cum pot fi despăgubite victimele?
Schimbările climatice se fac simțite și în România. Furtuna violentă care s-a produs duminică, fără precedent în țara noastră a afectat 212 localitati din 15 județe – Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș.
„Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba – 6, Arad – 15, Bihor – 35, Bistrița-Năsaud – 15, Cluj – 5, Hunedoara – 1, Maramureș – 10, Sălaj – 1, Timiș – 49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii”, a transmis, luni dimineața, IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.
Protecție prin asigurări
O furtună de o asemenea intensitate lasă în urmă multiple avarii, pierderi materiale, dar și pierderi de vieți omenești. De asemenea, în asemenea situații se evidentiază rolul asigurărilor.
Astfel, victimele acestor evenimente periculoase sau familiile acestora pot fi despăgubite în baza unor asigurări de viață sau prin polițele de asigurări private de sănătate, care acoperă intervențiile și tratamentele inclusiv din sistemul medical privat.
În ceea ce privește mașinile avariate, daunele produse de fenomene naturale sunt acoperite de polițele CASCO. Astfel proprietarii de mașini care au fost afectați de copacii căzuți, pot fi despăgubiți de către companiile de asigurări. Totodată, cei care nu au polițe CASCO și ale căror mașini au fost avariate pe motive care țin de neglijența administrației publice pot depune plângere în instanță împotriva autorităților.
La locuințe, inundația este acoperită prin asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) doar în cazul în care ploaia abundentă a inundat solul și apoi locuința. Avariile provocate de furtună, precum distrugerea acoperișului, a geamurilor, etc nu sunt acoperite de polița PAD. De asemenea, cei care doresc să își protejeze locuința împotriva unor riscuri suplimentare și contra unei sume mai mari, pot opta, pe lângă asigurarea obligatorie PAD, și pentru o poliță facultativă, care acoperă și riscurile produse în urma unei furtuni.
Bilanțul furtunii
IGSU a mai precizat că pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile.
Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și 6 drumuri județene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).
Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.
Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unități școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.
Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică
Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică Ministerul Familiei a lansat recent în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru lansarea unui nou card social. Numărul de carduri emise va fi stabilit anual în funcție de bugetul alocat […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba