Rămâi conectat

Actualitate

Cum pot fi despăgubite victimele furtunii de duminică care a lăsat în urmă persoane decedate și rănite, copaci căzuți, locuințe fără curent, mașini avariate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Furtuna puternică de duminică după-masa a avut ca urmări în județul Alba 6 persoane rănite, 10 acoperişuri căzute, peste 15.000 de gospodării fără curent, zeci de copaci căzuți și drumuri blocate. Dar cum pot fi despăgubite victimele?

Schimbările climatice se fac simțite și în România. Furtuna violentă care s-a produs duminică, fără precedent în țara noastră a afectat 212 localitati din 15 județe – Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș.

„Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba – 6, Arad – 15, Bihor – 35, Bistrița-Năsaud – 15, Cluj – 5, Hunedoara – 1, Maramureș – 10, Sălaj – 1, Timiș – 49). Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii”, a transmis, luni dimineața, IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.

Protecție prin asigurări

O furtună de o asemenea intensitate lasă în urmă multiple avarii, pierderi materiale, dar și pierderi de vieți omenești. De asemenea, în asemenea situații se evidentiază rolul asigurărilor.

Astfel, victimele acestor evenimente periculoase sau familiile acestora pot fi despăgubite în baza unor asigurări de viață sau prin polițele de asigurări private de sănătate, care acoperă intervențiile și tratamentele inclusiv din sistemul medical privat.

În ceea ce privește mașinile avariate, daunele produse de fenomene naturale sunt acoperite de polițele CASCO. Astfel proprietarii de mașini care au fost afectați de copacii căzuți, pot fi despăgubiți de către companiile de asigurări. Totodată, cei care nu au polițe CASCO și ale căror mașini au fost avariate pe motive care țin de neglijența administrației publice pot depune plângere în instanță împotriva autorităților.

La locuințe, inundația este acoperită prin asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) doar în cazul în care ploaia abundentă a inundat solul și apoi locuința. Avariile provocate de furtună, precum distrugerea acoperișului, a geamurilor, etc nu sunt acoperite de polița PAD. De asemenea, cei care doresc să își protejeze locuința împotriva unor riscuri suplimentare și contra unei sume mai mari, pot opta, pe lângă asigurarea obligatorie PAD, și pentru o poliță facultativă, care acoperă și riscurile produse în urma unei furtuni.

Bilanțul furtunii

IGSU a mai precizat că pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile.

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și 6 drumuri județene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).

Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.

Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unități școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea