Cum funcționează vaccinul anti-Covid-19: Explicațiile unui medic virusolog
Vaccinul împotriva coronavirusului este un fel de antrenament pentru sistemul imunitar, care învaţă să lupte cu virusul, spune virusologul Simona Ruță.
În cazul unei infecţii reale cu COVID-19, aceşti anticorpi nu permit virusului să intre într-o celulă sănătoasă. Se ataşează de proteinele ţepoase şi le blochează intrarea într-o celulă sănătoasă. Aşa este creată imunitatea.
Prin vaccinare, nu mai există risc de apariție a infecției simptomatice și nici a formelor severe ale acesteia, spune virusologul Simona Ruță.
Simona Ruță, virusolog: „Dacă să zicem sunt vaccinat şi fac o infecţie asimptomatică, virusul nu pătrunde în tractul respirator inferior. Se replică numai la poarta de intrare şi să zicem, poate fi transmis. Numai că concentraţia de virus o să fie foarte mică, iar riscul celorlalţi să se infecteze o să fie redus, iar dacă din ce în ce mai mulţi o să fim imunizaţi, vaccinaţi, atunci virusul nu mai are unde să se replice, nu mai are pe cine să infecteze.”
După vaccin, o persoană poate ieși pozitiv la testul de anticorpi.
Simona Ruță, virusolog: „Este sigur că vei avea un test de anticorpi pozitiv, care vor arăta tocmai că ai fost vaccinat, că eşti protejat şi că ai imunitate. Exclus să ai un test pozitiv care să îţi spună că ai virusul în organism.”
Medicul Simona Ruţă spune şi care sunt categoriile de populaţie pe care ar trebui să le vaccinăm cât mai repede cu putinţă.
Simona Ruță, virusolog: „În primul rând, e important să îi vaccinăm pe cei mai vulnerabili. În al doilea rând, e foarte important să vaccinăm persoanele implicate în îngrijirea acestor pacienţi şi e foarte important să îi vaccinăm pe cei care, prin natura meseriei lor, vin foarte frecvent în contact cu mulţi oameni.”
Sursa: alephnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare
Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]
PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere
Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]