Cum funcționează vaccinul anti-Covid-19: Explicațiile unui medic virusolog
Vaccinul împotriva coronavirusului este un fel de antrenament pentru sistemul imunitar, care învaţă să lupte cu virusul, spune virusologul Simona Ruță.
În cazul unei infecţii reale cu COVID-19, aceşti anticorpi nu permit virusului să intre într-o celulă sănătoasă. Se ataşează de proteinele ţepoase şi le blochează intrarea într-o celulă sănătoasă. Aşa este creată imunitatea.
Prin vaccinare, nu mai există risc de apariție a infecției simptomatice și nici a formelor severe ale acesteia, spune virusologul Simona Ruță.
Simona Ruță, virusolog: „Dacă să zicem sunt vaccinat şi fac o infecţie asimptomatică, virusul nu pătrunde în tractul respirator inferior. Se replică numai la poarta de intrare şi să zicem, poate fi transmis. Numai că concentraţia de virus o să fie foarte mică, iar riscul celorlalţi să se infecteze o să fie redus, iar dacă din ce în ce mai mulţi o să fim imunizaţi, vaccinaţi, atunci virusul nu mai are unde să se replice, nu mai are pe cine să infecteze.”
După vaccin, o persoană poate ieși pozitiv la testul de anticorpi.
Simona Ruță, virusolog: „Este sigur că vei avea un test de anticorpi pozitiv, care vor arăta tocmai că ai fost vaccinat, că eşti protejat şi că ai imunitate. Exclus să ai un test pozitiv care să îţi spună că ai virusul în organism.”
Medicul Simona Ruţă spune şi care sunt categoriile de populaţie pe care ar trebui să le vaccinăm cât mai repede cu putinţă.
Simona Ruță, virusolog: „În primul rând, e important să îi vaccinăm pe cei mai vulnerabili. În al doilea rând, e foarte important să vaccinăm persoanele implicate în îngrijirea acestor pacienţi şi e foarte important să îi vaccinăm pe cei care, prin natura meseriei lor, vin foarte frecvent în contact cu mulţi oameni.”
Sursa: alephnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]