Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cum au scăpat de pușcărie liderii unei rețele de cerșetorie la Curtea de Apel Alba Iulia: Instanța de fond îi condamnase la 7 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum au scăpat de pușcărie liderii unei rețele de cerșetorie la Curtea de Apel Alba Iulia: Instanța de fond îi condamnase la 7 ani

Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat definitiv la doar 3 ani de închisoare cu suspendare pe doi lideri ai unei rețele de cerșetori în țări din vestul Europei, tată și fiică, după ce la instanța de fond au primit peste 7 ani cu executare.

Hotărârea definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel Alba Iulia pe 21 decembrie 2022. Cei doi inculpați principali, N. N. G. și M. D., fuseseră condamnați de Tribunalul Sibiu la câte 7 ani și 2 luni de închisoare pentru patru fapte de trafic de persoane. În apel, a fost schimbată încadrarea juridică într-o singură faptă de trafic de persoane în formă continuată și s-a aplicat fiecăruia pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. În total, anchetatorii au identificat 10 victime, dar doar patru au devenit părți vătămate în dosar.

”Curtea consideră că soluția pronunțată de judecătorului fondului este netemeinică în privința încadrării juridice și în privința individualizării juridice a pedepselor, inclusiv sub aspectul modalității de executare a pedepselor. Așa fiind, Curtea, în cadrul ședinței publice din data de 07.12.2022, a admis cererile de schimbarea a încadrării juridice formulate de inculpații apelanți din patru infracțiuni de trafic de persoane în concurs într-o singură infracțiune de trafic de persoane în formă continuată. De asemenea, Curtea va aplica pedeapsa închisorii de 3 ani, după care va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru fiecare inculpat”, se precizează în hotărârea instanței de apel.

Victimele celor doi traficanți de persoane au fost exploatate timp de aproape 10 ani. Acestea proveneau din medii defavorizate, aveau mulți copii și nu știau să citească sau chiar să numere bani.

Au fost obligate să doarmă în parcuri, pe străzi, pe cartoane și erau bătute periodic pentru a cerși. Documentele arată că au cerșit în Italia, Marea Britanie, Cipru, Polonia, Olanda sau Germania. Una dintre victime a povestit magistraților că din 2008 și până în 2017 a fost, în diferite intervale de timp, la cerșit în Italia, Cipru, Polonia și Marea Britanie.

A declarat că cerșeau toată ziua iar toți banii îi dădeau la sfârșit unuia dintre inculpați. Cât era în Cipru câștiga în jur de 80 – 90 de euro pe zi. La un moment dat iubita unui inculpat l-a lovit cu o doză de bere în cap și i-a spart capul deoarece bărbatul voia să bea cât cerșește, iar ea a zis că pierde timpul și nu câștigă bani.

Bătută cu cârja peste picioare

O altă victimă a afirmat că era bătută cu cârja peste picioare când nu voia să meargă. Cei doi traficanți l-au învățat să meargă cu cârjele la cerșit deși nu avea astfel de probleme. ”L-a învățat să cerșească ajutându-se de cârje deși nu avea probleme cu picioarele, l-a bătut de mai multe ori pe cu cârja peste picioare pentru că nu voia să meargă la cerșit, îl ciupea cu unghiile de față și îl păcălea cumpărându-i băutură”, se arată în motivarea instanței.

În Italia, victima a fost pusă să doarmă afară (pe o pătură, în zona Gării şi pe diferite străzi, pe unde era liber), în timp ce inculpații dormeau în maşina lor, cu care veniserăm, parcată în zona unde dormea și cerșetorul, pentru o mai bună supraveghere a acestuia. În fiecare seară, victima le dădea toți banii obținuți din cerșetorie în ziua respectivă, respectiv aproximativ 25-35 de euro și își notau într-un carnețel acele sume.

”La întoarcerea în ţară, după prima plecare, unul dintre inculpați a dat persoanei vătămate suma de 200 de euro spunându-i că aceasta este partea sa din care ar fi fost scăzute costuri cu țigările (5 euro pe zi) și transportul (200 euro), însă persoana vătămată nu făcuse la rândul ei calcule proprii în acest sens. La a doua plecare în Italia, persoana vătămată a câştigat pe zi între 25 şi 30 de euro, bani pe care i-a predat în fiecare seară inculpatului, ținându-și pentru sine bani de ţigări, între 3 şi 5 euro.

După ce a cerşit o lună în Italia persoana vătămată a spus că i-a fost dată suma de 150 de euro, după ce inculații au reținut mai multe datorii. Cerșea de dimineață înainte de răsăritul soarelui și până seara la ora 17. Inculpata îi indica persoanei vătămate unde să stea să cerșească. În timpul zilei mânca resturi găsite de la restaurante, seara îi gătea inculpata, iar noaptea era lăsată să doarmă în parcuri, pe cartoane, pe ciment”, se mai menționează în documentul citat.

O altă victimă a spus că a fost lovită cu pumnul în gură și i-au fost rupți dinții, astfel încât a mers în unele zile de frică la cerșit, deși ploua iar noaptea dormea prin parcuri. Cei doi traficanți de persoane au fost obligați la muncă în folosul comunității. De asemenea, instanța le-a confiscat suma de aproape 47.000 de euro, obținută de la victimele pe care le-au obligat să cerșească.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele de tobă ale Gărzii Cetății dau startul noului sezon turistic din Alba Iulia Sezonul turistic s-a deschis oficial din 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de astăzi, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, și-au reluat spectacolele. Citește și: Evenimente în 2024, la Alba Iulia: Data la care vor avea loc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea